Hlavní obsah

25 let byl na seznamu nejhledanějších zločinců FBI, až minulý týden našli jeho hrob

– Boston

Rekordních 25 let figuroval Donald Eugene Webb na seznamu deseti nejhledanějších zločinců FBI poté, co v Pensylvánii na konci roku 1980 zastřelil policistu. Nikdy ho nedopadli a posun ve vyšetřování přinesl až po 36 letech loňský rok, kdy se policisté vrátili do domu jeho ženy v Massachussetts a objevili v něm dveře do tajně přistavěné místnosti.

Foto: FBI, Reuters

Plakát FBI s hledaným Donaldem Eugenem Webbem, jehož hrob našla minulý týden FBI.

Článek

V pokoji ležela také vycházková hůl, která jen přiživila spekulace, že právě tady se Webb skrýval, a vyšetřování po letech pokročilo. Minulý týden se policie do domu v Dartmouthu vrátila a na zahradě za ním vykopala lidské ostatky. Závěrem týdne laboratorní rozbory potvrdily, že jde o hledaného Webba.

Donald Webb byl podle FBI „kariérní zločinec“, který vzešel z prostředí mafie v Nové Anglii. Bývalý řezník, prodejce aut a načas i příslušník amerického námořnictva, ze kterého ho však propustili, se specializoval na vykrádání klenotnictví a často měnil totožnost.

Foto: Mike Valeri/Standard Times, ČTK/AP

Policisté za domem Webbovy manželky v Dartmouthu našli minulý týden zakopané tělo.

Čtvrtého prosince 1980 chtěl při projíždění pensylvánským Saxonburgem jeho auto zkontrolovat místní policejní šéf Gregory Adams. Na Webba byl v té době v New Yorku vydán zatykač. Následovala potyčka na parkovišti, kterou Webb ukončil dvěma střelami do hrudi 31letého policisty.

Nikdy ho nedostali

Pro policii se stal záhy hlavním podezřelým, přesto ho nikdy nedopadli, i když se za dva týdny na Rhode Islandu našlo jeho auto a v něm stopy po krvi naznačující, že pachatel byl postřelen do nohy.

Teprve minulý týden ukázal rozbor ostatků vykopaných v Dartmouthu, že Webb zemřel už v roce 1999. „I když už pan Webb, bohužel, nebude pohnán před spravedlnost, aby pykal za své zločiny, doufáme, že rodina oběti bude moci věc nějak uzavřít s vědomím toho, že se podezřelý z vraždy našel,“ řekl k tomu šéf FBI v Bostonu Harold H. Shaw.

Vdova po policistu Adamsovi se s jeho závěry nespokojila. Podle ní je zodpovědná jak Webbova manželka, tak jejich syn za to, že kryli vraha, a podala žalobu. Webbova žena však podle zprávy listu Boston Globe získala od vyšetřovatelů příslib imunity za to, že bude spolupracovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám