Hlavní obsah

Kongresmani zažalovali prezidenta Trumpa kvůli příjmům ze zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Téměř 200 demokratických kongresmanů v USA ve středu zažalovalo prezidenta Donalda Trumpa. Upozorňují na to, že prostřednictvím rodinných firem přijímá peníze od cizích vlád, a jelikož se to děje bez souhlasu Kongresu, je to protiústavní. Uvedla to televize CBS News.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Donald Trump s dcerou Ivankou

Článek

Žalující strana zdůraznila, že dary a platby pro prezidenta z ciziny schvaluje výhradně Kongres, a ačkoliv Trump s nástupem do Bílého domu předal vedení svých firem svým dvěma synům, firem se nezbavil, takže z nich má příjmy. A jejich původ je nezřídka u zahraničních vlád.

Americká televize uvedla, že jen od nástupu do prezidentského úřadu si rodinný konglomerát Trump Organization s více než 500 firmami působícími po celém světě zajistil desítky obchodních dohod se zahraničními subjekty včetně čínských a přijal platby od lobbistů pracujících pro vlády Saúdské Arábie a dalších zemí za pronájem svých nemovitostí.

Žaloba, která je už třetí, jíž Trump v této souvislosti čelí, poukazuje rovněž na to, že plná šíře zahraničních plateb Trumpově rodinné firmě není známa, protože Trump odmítl zveřejnit svá daňová přiznání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám