Hlavní obsah

Spojené státy odstupují od Pařížské dohody o ochraně klimatu

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek večer SELČ předstoupil před veřejnost a oznámil občanům i celému světu, že Spojené státy odstupují od Pařížské dohody o změnách klimatu. Podle Trumpa byla pro USA příliš nevýhodná. Spojené státy se k dohodě sice přidaly, ale neschválil ji Senát, takže není pro Američany právně závazná. USA zároveň končí s přispíváním do fondů spojených s pařížskou dohodou.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump oznamuje odstoupení od dohody o ochraně klimatu

Článek

„Pařížská úmluva je příkladem, kdy Washington uzavřel dohodu, která je nevýhodná pro Spojené státy,“ řekl Trump. Američané podle něj budou vyjednávat o dohodě, která bude výhodnější pro podniky, zaměstnance a daňové poplatníky. Buď se to podaří, nebo ne, dodal.

Odstoupením od pařížské klimatické dohody americký prezident Donald Trump a jeho vláda zahazují budoucnost, reagoval v prohlášení jeho předchůdce v Bílém domě Barack Obama.

Pařížská dohoda byla ve francouzské metropoli podepsána 12. prosince 2015. Jejím účelem je snížit po roce 2020 emise skleníkových plynů a navázat tak na Kjótský protokol. Cílem je udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně ve srovnání s teplotou v předindustriálním období.

Loni v září dohodu ratifikovala Čína a také Spojené státy, kde ji schválila administrativa bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy, čímž byl ratifikační proces v USA formálně ukončen. Protože ale o dohodě nehlasoval Senát, není pro USA právně závazná a nový prezident Donald Trump má tedy možnost ji podle své vůle vypovědět.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Udělejme Ameriku opět skvělou, zaveloel Trump a odstoupil od dohody se zbytkem světa.

Evropský parlament smlouvu schválil loni 4. října a k 5. říjnu se podařilo dosáhnout cíle, aby dohodu ratifikovalo 55 zemí, které se celkově podílejí na více než 55 procentech emisí skleníkových plynů světa. Dohoda pak do 30 dní mohla vstoupit v platnost. Stalo se tak 4. listopadu, kdy ji přijalo již 92 zemí. K letošnímu květnu dohodu ratifikovalo 147 zemí.

V Česku by měla být ratifikace podle předpokladů dokončena letos na jaře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám