Hlavní obsah

Kamery zachytily nájezd auta do lidí v New Yorku. Řidič slyšel v hlavě hlasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Čtvrteční nájezd auta do lidí na newyorském Times Square zachytily kamery. Agentura Reuters přinesla záznam z bezpečnostní kamery, který zachycuje, jak vůz vrazí mezi lidi na chodníku, a italská televizní společnost Mediaset zase zveřejnila záběry, na nichž je vidět vůz letící vzduchem a posléze to, jak policie z místa odvádí řidiče. Ten tvrdí, že slyšel v hlavě hlasy. Jednoho člověka usmrtil a 22 dalších zranil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila nehodu na Times SquareVideo: Reuters

 
Článek

Pachatelem je 26letý Richard Rojas, vysloužilý příslušník amerického námořnictva žijící v Bronxu, který má pestrý trestní rejstřík a dříve byl také dvakrát zatčen kvůli řízení pod vlivem alkoholu.

Podle agentury Reuters policistům po svém zatčení řekl: „Měli jste mě zastřelit! Chtěl jsem je zabít.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Auto hrozivě vyletělo do vzduchuVideo: Reuters

Rojas byl obviněn z vraždy a z pokusů o vraždu. V pátek byl měl v přípravném řízení poprvé stanout před soudem.

Foto: Stephanie Keith, Reuters

Policie odvádí 26letého řidiče Richarda Rojase

Rojas nejprve ve čtvrtek ve voze značky Honda najel pět minut před polednem místního času na chodník v místě křížení 45. ulice a Broadwaye a vysokou rychlostí pokračoval dál. O tři domovní bloky dál narazil do sloupu.

Pod vlivem syntetické marihuany

Během jízdy srazil víc než dvě desítky lidí, přičemž osmnáctiletá Alyssa Elsmanová z Michiganu, která byla v New Yorku na výletě, střet nepřežila. Zranění kromě jiných utrpěla i její třináctiletá sestra. Jedna těhotná žena vylíčila novinářům, jak o vlásek unikla. „Z cesty toho auta mě odtáhl jeden muž. Myslím, že mi zachránil život.“

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

V New Yorku najelo auto do lidí

Lidé také pomáhali policii se zadržením řidiče. Rojas křičel a klátil rukama. Později uvedl, že v hlavě slyšel hlasy. Jeho okolí potvrdilo, že trpěl psychickými potíži.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Auto v New Yorku najelo do lidíVideo: Reuters

Podle policie byl pod vlivem syntetické marihuany K2. To je chemická směs v různé podobě, například kapalné. V takovém případě lze vdechovat její výpary nebo ji nastříkat na rostlinu, která se vykouří.

O jejích efektech neexistuje moc lékařských studií, odborníci ale varují před změnami chování, nebezpečnými psychózami a sebevražednými tendencemi, které látka vyvolává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám