Hlavní obsah

Tajnou informaci o záměrech Islámského státu získal Trump od Izraelců

Washington

Tajná informace související s teroristickými záměry Islámského státu, kterou prezident USA Donald Trump vyzradil Rusku, pocházela od Izraelců. Ve středu to s odkazem na obeznámené zdroje napsal list The New York Times (NYT).

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump zdraví ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova v Bílém domě.

Článek

Neupřesněná informace vysvětluje, proč USA nedávno zavedly zákaz notebooků na palubách některých letů z Blízkého východu, informoval v úterý deník The Washington Post a dodal, že Trump ji minulý týden v Bílém domě prozradil ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi a dodal také, v jakém městě byla informace získána.

Trump tím podle zprávy ohrozil špionážní operace, jejich strukturu a zdroj či zdroje. Prezident se osočení brání, předání informace ale nepopřel, když uvedl, že má právo se o ně podělit, a navíc ho podle jeho slov vedly humanitární důvody v rámci boje proti Islámskému státu a terorismu. [celá zpráva]

Už Washington Post uváděl, že Američané důležitou informaci získali od tajných služeb blízkovýchodního spojence. Izrael nechtěl komentovat, zda to byly právě jeho služby a vláda.

Izraelský velvyslanec ve Washingtonu Ron Dermer nicméně NYT řekl, že „Izrael má plnou důvěru ve sdílení zpravodajských informací se Spojenými státy a těší se na prohloubení tohoto vztahu v letech vlády prezidenta Trumpa“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám