Hlavní obsah

Trump vyzradil Lavrovovi přísně tajnou informaci o Islámském státu, napsal deník

– Washington

Americký prezident Donald Trump vyzradil ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi přísně tajnou informaci spojenou s teroristickou organizací Islámský stát. Informace pocházela od amerických spojenců a souvisela s hrozbou pramenící z notebooků na palubách letadel. S odvoláním na své zdroje to napsal deník The Washington Post. Bílý dům pochybení odmítá.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump při setkání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Článek

„Prezident a ministr zahraničí probírali množství rizik společných pro naše země včetně hrozeb pro civilní letectví. Ani jednou se nebavili o zdrojích či metodách tajných služeb a prezident se nezmínil o žádných vojenských operacích, které v té době nebyly veřejně známy,” řekl novinářům Trumpův hlavní bezpečnostní poradce a účastník schůzky Herbert R. McMaster.

Podle washingtonského deníku a agentury Reuters ale Trump vyzradil informaci spadající do kategorie přísně tajné, kterou Washington získal prostřednictvím rozvědky některého z amerických spojenců. Prozrazením informace týkající se radikálů podle lidí citovaných listem ohrozil zásadní zpravodajský zdroj USA.

Trumpův údajný zásadní diplomatický přehmat, který politici z obou stran v prvních reakcích označovali za zcela nepřijatelný (většinou s dovětkem, že je třeba potvrdit, či vyvrátit jeho pravdivost), se měl zrodit minulý týden na setkání s Lavrovem a ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem v Oválné pracovně Bílého domu, u něhož byli rovněž další američtí představitelé.

Ministr zahraničí Rex Tillerson potvrdil, že se Trump s Rusy bavil o celé řadě témat včetně bezpečnostního rizika představovaného Islámským státem, nemluvil však prý o „zdrojích, metodách či vojenských operacích”.

Také mluvčí ruské diplomacie Maria Zacharová odmítla jako další falešnou zprávu tvrzení, že Trump prozradil Lavrovovi přísně tajnou informaci související s Islámským státem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám