Hlavní obsah

Mexičanku, která vypátrala vrahy své dcery a pomáhala dalším rodinám, zastřelili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexiko

Mexická podnikatelka Miriam Rodríguezová Martínezová, která vypátrala únosce a vrahy své dcery a pomáhala 600 dalším rodinám v pátrání po jejich zmizelých příbuzných, je po smrti. Ve čtvrtek v noci ji v jejím domě v San Fernandu zastřelil neznámý pachatel.

Foto: Profimedia.cz

Miriam Rodríguezová Martínezová

Článek

Martínezová se nespokojila se zmizením své dcery unesené v roce 2012 a na vlastní pěst vypátrala místo, kde ji pohřbili, a vystopovala vrahy, jimiž byli členové drogového kartelu Zetas. Později také zabránila únosu svého manžela gangstery, když auto, v němž prchali, pronásledovala a přivolala armádu.

Vrazi její dcery byli s jejím zásadním přispěním odsouzeni a posláni do vězení. Martínezová pak založila hnutí na pomoc rodinám pátrajícím po svých zmizelých příbuzných. Jeho členové frustrovaní liknavostí úřadů se hlásili na kurzy forenzní antropologie, archeologie, práva a pořídili si vybavení a zařízení pro hledání a odkrývání hrobů. Napříč Mexikem je v současnosti aktivních třináct takových sdružení.

V březnu však z vězení utekl jeden z mužů odsouzených kvůli vraždě dcery Martínezové a podnikatelce kdosi začal vyhrožovat smrtí. Její kolegové tvrdí, že policie její žádost o ochranu nevyslyšela.

Válka mezi drogovými gangy a úřady v Mexiku si za deset let vyžádala desetitisíce lidských životů. Podle Mezinárodního střediska strategických studií (IISS) zemřelo jen loni v Mexiku násilnou smrtí 23 000 lidí, upozornil server BBC, podle něhož mexická vláda tento údaj zpochybnila.

Reklama

Související témata:

Související články

V Mexiku našli masový hrob

Z masového hrobu na hřbitově v Jojutle v mexickém státě Morelos vyšetřovatelé exhumovali 45 těl obětí. Ostatky převezli, aby mohli provést forenzní analýzu...

Výběr článků

Načítám