Hlavní obsah

Desítky uhořelých dívek v guatemalském sirotčinci, byly zamčené v místnosti bez vody

Guatemala

V Guatemale obžalovali v souvislosti s požárem v domově mládeže Virgen de Asunción, při němž uhořelo 41 dívek, bývalého ministra sociálních věcí, jeho tajemnici a ředitele ústavu. Žalobci také osvětlili, co vedlo k tragédii. Dívky byly za trest zamčené v místnosti o ploše necelých padesát metrů bez vody, a když jedna zapálila matraci, nebyli včas zavoláni hasiči.

Foto: Saul Martinez, Reuters

Příbuzní uhořelých dívek

Článek

V noci před požárem se několik desítek dívek pokusilo utéci z domova, který byl nechvalně proslulý špatným zacházením s chovanci i jejich zneužíváním. Ty, kterým se to povedlo, byly pochytány a převezeny zpět. Za trest jich bylo 56 zamčeno v místnosti o rozměrech 6,8 krát 7 metrů.

„Nebyla tam koupelna ani pitná voda, byly tam zamčené a zacházení bylo ponižující,” řekl žalobce Edwin Marroquín.

Na protest jedna z dívek zapálila matraci. Požár se rychle rozšířil a během devíti minut stoupla teplota v místnosti na 300 stupňů Celsia. Na místě zahynulo 17 dívek, dalších 24 podlehlo těžkým zraněním. [celá zpráva]

Podle žalobců přispělo k tragédii to, že nebyli včas přivoláni hasiči a bylo jim řečeno, že jde o vzpouru, a ne o požár.

Bývalý ministr sociálních věcí Carlos Rodas, jeho tajemnice Anahi Kellerová a bývalý ředitel Santos Torres byli obžalováni z úmrtí z nedbalosti, ze zneužití moci, špatného zacházení s nezletilými a selhání při plnění povinnosti. Podle žaloby postrádali potřebnou zkušenost na to, aby mohli řídit domov pro 700 dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám