Hlavní obsah

Ivanka Trumpová usedne v Bílém domě. Stane se asistentkou prezidenta

– Washington

Ivanka Trumpová se oficiálně stane neplacenou zaměstnankyní Bílého domu jako asistentka prezidenta. Informovala o tom agentura AP. Trumpová původně měla pro svého otce pracovat neoficiálně. S tím však nesouhlasila řada právních expertů, kteří žádali, aby byla vázána stejnými etickými pravidly jako ostatní federální zaměstnanci.

Foto: Jim_bourg, Reuters

Ivanka Trumpová

Článek

"Potěšilo nás, že se Ivanka Trumpová rozhodla udělat bezprecedentní krok jakožto první dcera a podpořit takto prezidenta," uvedl v prohlášení Bílý dům.

Trump dříve oznámil, že jeho dcera projde bezpečnostní prověrkou a dostane pracovnu v západním křídle Bílého domu, tedy po jeho boku. Řada expertů na etiku však s hlavou státu nesouhlasila.

Několik právních expertů a pozorovatelů vlády minulý týden poslalo do Bílého domu dopis, ve kterém žádali, aby se Ivanka Trumpová nestala poradkyní prezidenta, aniž by byla oficiálně zaměstnána Bílým domem.

Jako zaměstnankyně Bílého domu, je totiž vázána řadou etických pravidel, které například zakazují střet zájmů.

Trumpová nadále vlastní svou módní značku, ale každodenní vedení firmy nechala na jiných. Společnost nebude uzavírat dohody s cizími státy a Trumpová bude moci vetovat návrhy nových obchodních partnerů.

V rámci Trump organization se Trumpová vzdala role ve vedení organizace a bude jí vyměřen stálý plat místo podílu na zisku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám