Hlavní obsah

Havajský soud rozhodne o platnosti Trumpova dekretu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honolulu

Havajský federální soudce se bude ve středu zabývat stížností na revidovaný protiimigrační dekret amerického prezidenta Donalda Trumpa. Výsledek je nejistý, protože oproti prvnímu rozhodnutí hlavy státu, které soudy zrušily, nové nařízení víc respektuje zákony USA a mohlo by v soudní při obstát. V platnost má vstoupit ve čtvrtek.

Foto: Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Soudce Derrick Watson by měl ve středu o osudu Trumpova nařízení rozhodnout poté, co vyslechne argumenty obou stran. Podle havajské prokuratury je dekret, který zakazuje vstup občanům šesti zemí do USA a pozastavuje americké přistěhovalecké programy, diskriminační stejně jako lednové nařízení.

Rozlišuje přistěhovalce podle víry, a není proto v souladu s ústavou.

Americká vláda už počátkem týdne soudce požádala, aby předběžné opatření blokující platnost prezidentského dekretu nevydával. Argumenty proti dekretu označila za "čirou spekulaci".

K havajské stížnosti se připojily státy Washington, Kalifornie, Maryland, Massachusetts a Oregon, podpořil ji i ministr spravedlnosti státu New York Eric Schneiderman stejně jako 20 organizací, firem a škol města New York.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám