Hlavní obsah

Američané chystají průlomovou schůzku se Severokorejci

– Washington

Ve Spojených státech se podnikají přípravy na schůzku zástupců USA a Severní Koreje. Napsal to deník The Washington Post. Jednalo by se o první takové setkání po více než pěti letech, upozornil list.

Foto: KCNA, Reuters

Vůdce Kim Čong-un mezi severokorejskými vojáky

Článek

Věc je teprve v přípravné fázi a Severokorejcům, kteří by se v USA setkali se svými americkými protějšky, údajně ještě ani neschválili víza. Nejednalo by se o oficiální jednání, za obě strany by vystupovali jejich bývalí čelní zástupci. Bílý dům k tomu uvedl, že americká vláda nemá žádné plány pro schůzku s vládou KLDR.

Setkání by nicméně ukázalo, že severokorejský vůdce Kim Čong-un je ochoten s americkým prezidentem Donaldem Trumpem jednat.

Severokorejský režim opakovaně hrozí Spojeným státům útokem a jeho test balistické rakety vzbudil minulý týden mezinárodní kritiku včetně výhrad z USA. Trump po něm před novináři prohlásil: „Severní Korea je očividně velký, velký problém, a my se s ním vypořádáme velmi důrazně.“

Tlak ze strany čínského spojence

Ránou pro Pchjongjang bylo také rozhodnutí jeho největšího spojence Číny podpořit sankce OSN vůči Severní Koreji kvůli jejímu jadernému programu. Peking oznámil, že do konce roku zastavuje dovoz veškerého uhlí ze Severní Koreje. Už tak izolovanou zemi tím připravil o podstatnou část příjmů. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám