Hlavní obsah

Bílý dům zvažoval nasadit proti ilegálům 100 000 příslušníků Národní gardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zvažovala návrh nasadit až 100 000 příslušníků Národní gardy proti nelegálním přistěhovalcům. V pátek to uvedla agentura AP, které se dostal do rukou návrh plánu. Mluvčí Bílého domu to tvrdě popřel. Uvedl, že to na 100 procent není pravda.

Foto: Bryan Cox, ČTK/AP

Příslušníci celního a imigračního a celního úřadu při zásahu v Atlantě. Podle návrhu by jim mohli pomáhat i příslušníci Národní gardy

Článek

Agentura získala jedenáctistránkový návrh z 25. ledna, jehož autorem je údajně ministr pro vnitřní bezpečnost John Kelly. Podle AP nejméně dva týdny koloval mezi zaměstnanci ministerstva pro vnitřní bezpečnost a v několika kancelářích se k němu vyjadřovali. Adresován byl šéfům imigrační a celní policie a pohraniční stráže.

V návrhu se uvádí, že příslušníky Národní gardy by mohli povolat nejen guvernéři čtyř státu u hranice s Mexikem, tedy Kalifornie, Arizony, Nového Mexika a Texasu, což je možné už nyní, ale také v dalších sedmi, které se zmíněnými čtyřmi sousedí, tedy Oregonu, Nevady, Utahu, Colorada, Oklahomy, Arkansasu a Louisiany. Ti by však stále zůstávali pod federálním velením. Národní gardu tvoří zálohy ozbrojených sil, někteří její příslušníci byli za válek aktivováni, nasazují se však i při přírodních katastrofách.

Příslušníci Národní gardy by v případech vyšetřování, zatýkání a zadržování ilegálních imigrantů vykonávali funkce členů imigračního a celní úřadu (ICE).

Návrh také počítal s přijetím dalších 5000 pohraničníků, s jejichž výplatou by ale musel souhlasit Kongres, a se stavbou zdi na hranicích s Mexikem, což se objevilo i v exekutivním příkazu, který Donald Trump ten den podepsal.

Bílý dům vše popírá

Mluvčí amerického prezidenta Sean Spicer zprávu AP omítl jako lživou: „Je to na sto procent nepravdivé. Je to lživé. Je neodpovědné něco takového říkat. Není tu žádná snaha využít Národní gardu k chytání nelegálních přistěhovalců.” Dodal, že neví nic o původu textu.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Ministr pro vnitřní bezpečnost John Kelly

Mluvčí ministerstva pro vnitřní bezpečnost Gillian Christensen plán popřel: „Ministerstvo nezvažuje nasazení Národní gardy.“ Nepopřel však existenci textu.

Jeden představitel ministerstva však pod podmínkou anonymity sdělil agentuře Bloombeg, že šlo o raný návrh, který nebyl nikdy brán vážně.

Guvernéři nic nevěděli

AP oslovila guvernéry dotčených jedenácti států, dosud získala odpovědi deseti z nich. Všichni shodně tvrdí, že o memorandu nevěděli. To, zda by se k programu připojili, odmítli komentovat, případně takovou debatu označili za předčasnou. Pouze guvernér Arkansasu Asa Hutchinson vyjádřil obavy z využití gardy: „Myslím, že by to pro příslušníky Národní gardy byla přílišná zátěž."

Ve zmíněných státech žije polovina z 11 miliónů ilegálních imigrantů, kteří jsou Donaldu Trumpovi trnem v oku, i když nezaměstnanost v USA je pod pěti procenty.

Návrh memoranda byl podle AP zamýšlen jako doprovodný text k Trumpovu exekutivnímu příkazu o pohraniční bezpečnosti a imigračních úpravách, který prezident podepsal 25. ledna. Ten ale žádnou zmínku o nasazení příslušníků Národní gardy neobsahuje. AP podotýká, že dekrety většinou doprovázejí podobná memoranda určující, jak se mají naplnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám