Hlavní obsah

Bývalý soused vrahů ze San Bernardina přizná, že manželům pořídil zbraně

San Bernardino

Muž obžalovaný z poskytnutí pomoci pachatelům předloňského teroristického útoku v kalifornském San Bernardinu souhlasil, že u soudu přizná svou vinu. Podle agentury Reuters to ve středu oznámil státní zástupce. Pětadvacetiletý Enrique Marquez podle obžaloby obstaral Syedovi Farookovi a jeho manželce Tashfeen Malikové automatické zbraně, se nimiž zavraždili 14 lidí.

Foto: Bill Robles, ČTK/AP

Portrét Enriqua Marqueze u federálního soudu v Riverside.

Článek

Marquez se podle prokurátora přiznal, že koupil automatické zbraně, které pak zradikalizovaní muslimští manželé použili v prosinci 2015 při masakru na vánoční besídce ve středisku sociálních služeb v San Bernardinu. Pětadvacetiletý muž byl přítelem a bývalým sousedem Farooka, kterého spolu s manželkou bezpečnostní složky po útoku zastřelily.

Kromě přiznání k poskytnutí materiální pomoci teroristům Marquez podle státního zástupce souhlasil také s tím, že se u soudu přizná k tomu, že při nákupu zbraní uvedl lživé informace. Pětadvacetiletý muž údajně souhlasil, že zbraně koupí, protože se Farook obával, že by jeho blízkovýchodní vzhled mohl u prodavače vyvolat podezření.

Chtěl útočit sám, ale zalekl se 

Marquez se navíc přiznal k tomu, že již v letech 2011 a 2012 plánoval s Farookem spáchání teroristických útoků. Útočit chtěli na škole ve městě Riverside, kde oba bydleli, popřípadě pomocí výbušniny zastavit dopravu na jedné z kalifornských dálnic a v následné zácpě střílet na uvízlé motoristy. Žádný z těchto plánů ale muži nezrealizovali. Marquez podle svých slov od plánů upustil poté, co v roce 2012 policie v Kalifornii kvůli podezření z terorismu zadržela čtyři lidi.

Foto: Handout, Reuters

Zbraně zabavené po střelbě v San Bernardinu

Marquez byl sousedem osmadvacetiletého Farooka. Poprvé se setkali v roce 2005, kdy se Farook přistěhoval do domu vedle Marqueze. V roce 2007 konvertoval Marquez pod Farookovým vlivem k islámu.

Před soudcem by měl Marquez stanout ve čtvrtek místního času. Hrozí mu až 25 let ve vězení. Útok v San Bernardinu si vyžádal 14 mrtvých a 22 zraněných. Šlo o jeden z nejtragičtějších útoků islamistických radikálů na území Spojených států od útoků z 11. září 2001.

Reklama

Výběr článků

Načítám