Hlavní obsah

Dvě třetiny stíhaček amerického námořnictva nemohou létat

– Washington

Téměř dvě třetiny víceúčelových bitevníků F/A-18 Hornet, které tvoří páteř amerického námořního letectva, nejsou schopny letu. Na zemi zůstávají kvůli zpožděným opravám a nedostatku náhradních dílů. Bojeschopná tak není ani polovina leteckého parku US Navy. A potíže hlásí i údržba vojenských plavidel. Informovala o tom stanice CNN.

Foto: Profimedia.cz

F/A-18 Hornet

Článek

„Z mnoha různých důvodů, není zázemí našeho loďstva a letectva schopno údržby ve stanoveném čase,“ informoval tento týden zástupce velitele amerických námořních operací William Moran před výborem Sněmovny reprezentantů pro ozbrojené složky.

Vyjádřeno procenty - nezpůsobilých k letu je v současné době 52 procent všech letounů námořnictva a 63 procent strojů F/A-18 Hornet. To je dvojnásobek oproti běžnému stavu. Na vině je krom jiného nedostatečný rozpočet, který seškrtala ještě Obamova administrativa. Kromě peněz námořnictvu chybí také personál.

„Škrty mířené na naše vojenské a nevojenské výdaje na základě zákona o kontrole rozpočtu snížily naší vojenskou připravenost,“ konstatoval předseda výboru pro bezpečností složky Adam Smith.

Životnost strojů je u konce

Stroje F/A-18 Hornet byly navrženy tak, aby zvládly šest tisíc letových hodin. Americké námořnictvo je ale v současné době odepisuje až po osmi až devíti tisících letových hodinách. Mohou za to mimo jiné i zpoždění dodávek strojů F-35 Joint Strike Fighter nové generace.

Nový ministr obrany James Mattis slíbil, že zjedná nápravu. Navýší prý stavy personálu i techniky. Podle Smithe je ale nejprve třeba revidovat zákon o rozpočtové odpovědnosti. „Můžete fantazírovat o utrácení peněz, jak chcete, ale ve skutečnosti nezlepšíme naši bojovou připravenost, pokud nezrušíme Zákon o kontrole rozpočtu,“ řekl CNN.

Reklama

Výběr článků

Načítám