Hlavní obsah

Mexický prezident do USA nepojede

Washington
Aktualizováno

Pokud nechce Mexiko zaplatit zeď, bude lepší plánovanou bilaterální schůzku zrušit. Svému mexickému protějšku to prostřednictvím Twitteru vzkázal americký prezident Donald Trump. A prezident Enrique Peňa Nieto o několik hodin později návštěvu zrušil.

Foto: Marco Ugarte, ČTK/AP

Mexický prezident Peňa Nieto

Článek

„Dnes (ve čtvrtek) ráno jsme informovali Bílý dům, že se nezúčastním jednání plánované s prezidentem Spojených států, které je plánováno na úterý,” sdělil Nieto na Twitteru.

„Pokud si Mexiko nepřeje zaplatit za tu tak potřebnou zeď, bude lepší zrušit blížící se schůzku,“ napsal před tím na Twitteru šéf Bílého domu.

O zrušení návštěvy Spojených států plánované na 31. ledna nicméně začal jako první hovořit mexický prezident Enrique Peňa Nieto. Přesněji úředníci jeho vlády, kteří mluvili s reportéry agentury AP.

Trump v úterý v televizi řekl, že zahájení stavby zdi lze očekávat během několika měsíců. Její financování budou podle prezidenta hradit nejprve Američané, nakonec ale „stoprocentně” Mexiko, což by bylo složité. Mexická vláda opakovaně podobné scénáře odmítla.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer ve čtvrtek oznámil, že Trump hodlá uvalit na veškerý dovoz z Mexika dvacetiprocentní clo. Opatření by mělo být součástí daňového balíčku, který chce Trump prosadit v Kongresu, uvedl Spicer bez podrobností. [celá zpráva]

Nevěříme na zdi

„Mexiko nevěří ve zdi,” prohlásil ve středu podle BBC Nieto a dodal: „Jednou jsem řekl a opakuji to – Mexiko nebude za žádnou zeď platit. Jako prezident jsem převzal plnou zodpovědnost za obranu zájmů Mexika a Mexičanů.” O návštěvě ve Washingtonu naplánované na 31. ledna se nezmínil.

Deník The New York Times zároveň upozornil, že indiánský kmen v Arizoně, který obývá suverénní území na hranicích s Mexikem, nechce o zdi ani slyšet, a tak by v ní mohla být až 120 kilometrů dlouhá díra.

Mexický prezident je domácími politiky a médii obviňován ze slabosti a v zemi panují obavy, zda dokáže tlaku severního souseda čelit. Popularita hlavy státu se pohybuje kolem 12 procent, což je nejnižší hodnota od počátku průzkumů v Mexiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám