Hlavní obsah

Američtí senátoři předloží návrh dalších sankcí proti Rusku

Washington

Skupina vlivných amerických senátorů z demokratické i republikánské strany míní v Kongresu předložit návrh zákona o sankcích proti Rusku za jeho údajné kybernetické útoky a za vojenské akce v Sýrii a na Ukrajině. Oznámila to agentura Reuters. Předloha má šanci projít.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Republikánský senátor John McCain

Článek

Návrh předkládají republikánský senátor John McCain a jeho demokratičtí kolegové Ben Cardin a Roberet Menendez. Všichni jsou experty na zahraniční politiku. Skutečnost, že se jako předkladatelé hlásí i desítka dalších senátorů z obou politických táborů, podle Reuters značně zvyšuje šance na přijetí zákona.

Smyslem navrhovaných opatření je podle iniciátorů návrhu potrestat každého, kdo „se podstatně angažuje v podkopávání kybernetické bezpečnosti nebo veřejné či privátní infrastruktury (USA), či kdo takovým akcím napomáhá”.

Návrh zákona rovněž předpokládá nové sankce v reakci na ruské vojenské akce v Sýrii a na Ukrajině. Mimo jiné vystavuje trestu investice ve výši nad 20 miliónů dolarů (přes půl miliardy korun) do ruského petrochemického a těžebního průmyslu.

Osoby postižené sankcemi by podle návrhu nesměly vstoupit na území USA a jejich majetek ve Spojených státech by byl zablokován. Sankce mají být namířeny i na osoby a firmy, které spolupracují s ruskou armádou nebo zpravodajskými službami.

Zákon zahrnuje i Obamovy sankce

Zahrnuje rovněž čtyři dřívější exekutivní příkazy prezidenta Baracka Obamy, které zaváděly protiruské sankce v reakci na okupaci ukrajinského Krymu. Tato opatření dosud neměla formu federálního zákona.

Součástí návrhu zákona je i Obamův exekutivní příkaz z konce prosince, jímž prezident postihl sankcemi ruskou civilní tajnou službu FSB a vojenskou rozvědku GRU kvůli údajným hackerským útokům na USA. Obama tehdy rozhodl i o vyhoštění 35 ruských diplomatů.

Svou verzi zákona o protiruských sankcích za údajné hackerské útoky Moskvy připravuje i Sněmovna reprezentantů. Legislativní akce obou komor se může dostat do konfliktu s budoucím prezidentem Donaldem Trumpem, který ruské útoky zpochybňoval a zasazuje se o zlepšení vztahů s Moskvou. Nakonec ale přestal popírat snahy o hackerské útoky a chce proti hackerům lepší ochranu. [celá zpráva]

USA už v reakci na hackerské útoky rozšířily seznam osob na sankčním seznamu [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám