Hlavní obsah

Zemřel Heimlich, autor chvatu na uvolnění ucpaných dýchacích cest

Cincinnati
Aktualizováno

V sobotu zemřel americký lékař Henry Heimlich, který vynalezl stejnojmenný chvat na uvolnění dýchacích cest, v nichž uvízne sousto. Bylo mu 96 let. O úmrtí informoval Heimlichův syn, uvedla agentura AP.

Foto: Reuters

Americký lékař Henry Heimlich pózuje s ženou, které zachránil letos v květnu svým chvatem život.

Článek

"Táta byl hrdinou pro mnoho lidí po celém světě, z prostého důvodu: Pomohl zachránit nesčetné množství životů prostřednictvím inovací postupů a prostředků na základě zdravého rozumu," uvedla jeho rodina v prohlášení.

Heimlich, kteří žil v pečovatelském domě, měl příležitost použít svůj chvat na dusící se spolubydlící letos v květnu. Pomohl 87leté ženě, které při jídle zaskočil kousek hamburgeru.

Jeho chvat díky zvýšení podbráničního tlaku umožňuje uvolnit překážky v dýchacích cestách, což bezpočtu lidí zachránilo život.

Technika ze 70. let

Heimlich tuto techniku vyvinul v 70. letech, kdy byl primářem na chirurgii v nemocnici v Cincinnati. Chvat poprvé k záchraně použil, když mu bylo asi 80 let, kdy v restauraci pomohl dusícímu se muži.

Agentura Reuters připomněla i kontroverzní stranu Heimlichova profesního života, který si pošramotil tvrzením o léčebných účincích malárie na nemoc AIDS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám