Hlavní obsah

USA čelí vlně mrazů

– Washington

Kruté mrazy sevřely sever a středozápad USA. Teplota klesla k -15 stupňům. Mrazy a padající sníh zkomplikovaly silniční i leteckou dopravu, uvedla v sobotu televize NBC.

Foto: Collin Andrew, ČTK/AP

Muž cvičí v mrazu u Eugene v Oregonu

Článek

Studená vlna zasáhla tento týden Boston, kde naměřili vůbec nejnižší teplotu od roku 1883. Školy kvůli tomu zůstaly v pátek zavřené a úřady radily lidem, aby buď nevycházeli vůbec, nebo se dostatečně oblékli.

Vyjíždět nemají o víkendu ani na středozápadě USA, kde hrozí námraza. Kvůli té už byly zrušeny stovky letů. Policie v Minnesotě, kde se čeká až 12 cm sněhu, eviduje od pátku 490 nehod, z nichž jedna byla smrtelná. Čtyřicet nehod evidují i v St. Louis, kde se objevila ledovka.

Zimní bouře hrozí od Wyomingu až po Wisconsin a Michigan, hrozí u Velkých jezer i v Nové Anglii. Zimní počasí může zasáhnout i Texas, tam klesne teplota z dvaceti stupňů na bod mrazu.

K mimořádně chladnému počasí přispívá kombinace proudu arktického vzduchu ze severu a bouře nad Tichým oceánem, která přinesla sníh na velké území amerického severu až po východní pobřeží.

Do vánoc by se už nemělo výrazně oteplit, takže se ve státech Vermont, New Hampshire, Maine, Wisconsin a Indiana, kde má taky napadnout až 12 cm sněhu, dají čekat bílé vánoce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám