Hlavní obsah

Trump vybral za ministra práce šéfa řetězce fast foodů, odbory jsou zděšeny

Washington

Zvolený americký prezident Donald Trump zvolil jako ministra práce šéfa obřího řetězce s rychlým občerstvením CKE Restaurants Andrewa Puzdera. Odbory ale nad rozhodnutím vyjádřily zděšení. Naznačují, že jde z Trumpovy strany o cynickou volbu, protože Puzder celý svůj život bojoval na opačné straně barikády a bude tak činit i nadále.

Foto: Fred Prouser, Reuters

Šéf řetězce CKE Restaurants Andrew Puzder

Článek

„Andy Puzder vytvořil a podpořil kariéru tisíců Američanů a jeho boj za práva zaměstnanců z něj dělají ideálního kandidáta,“ cituje Trumpa deník The New York Times.

„Andy bude bojovat za lepší bezpečnost práce, benefity, které si zaměstnanci zaslouží a zachrání malé podniky tím, že zruší zbytečnou regulaci,“ uvedl dále tým zvoleného prezidenta s tím, že zrušení zbytečných směrnic a předpisů povede k vytváření nových pracovních míst.

Odbory: Právě lidé v řetězcích jsou na tom nejhůř

Odbory to ale vidí jinak. A dost černě. Připomínají, že jsou to právě zaměstnanci řetězců, kteří patří k nejhůře placeným Američanům, a že už si celá léta spolu se zástupci dalších mizerně placených profesí marně snaží vymoct minimální mzdu 15 dolarů za hodinu. To odpovídá 382 korunám.

„Zvolit jako ministra práce Andrewa Puzdera, to je děsivá hrozba. Neskutečný a nevítaný odklon od rozhodných a silných bojovníků, kteří tento post zastávali v uplynulých letech,“ řekla Debra L. Nessová z organizace Národní partnerství pro rodiny a ženy, která rovněž bojuje za práva zaměstnanců.

Jasno mají také demokraté. Nový vůdce demokratické menšiny v Senátu Charles Schumer řekl, že Trump jmenoval do čela ministerstva práce někoho, kdo je proti zvyšování minimální mzdy a jehož podnikatelskou minulost opakovaně doprovázelo porušování pracovní legislativy. „Vyslal tím jasný signál, že budoucí vláda se bude starat o miliardáře, nikoli o americké pracující,” řekl Schumer.

Související téma

Foto: David Becker, Reuters

Donald Trump

Puzderovo pověření vedením ministerstva práce, stejně jako nominaci všech ostatních členů budoucí Trumpovy vlády, musí schválit Senát amerického Kongresu. Republikáni v něm ale mají většinu, připomněla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám