Hlavní obsah

V Kanadě zadrželi mladíka, který plánoval masakr v torontské škole

– Montreal

Kanadská policie zadržela 17letého mladíka z Toronta, který podle ní chystal útok na místní školu. Ve čtvrtek o tom informovala televize CBC. Chlapec, jehož totožnost nebyla kvůli nízkému věku zveřejněna, čin podle vyšetřovatelů plánoval u příležitosti 27. výročí takzvaného montrealského masakru. Tehdy střelec 6. prosince 1989 na montrealské polytechnice zabil 14 žen a dalších 14 lidí zranil.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Vůz kanadské policie. Ilustrační foto

Článek

Policie mladíka zadržela v noci na úterý. Při následné domovní prohlídce nalezla řadu zbraní včetně mačety, sekyry, dvou mečů a několika nožů. „Věříme, že jednal sám. Nadále ale prošetřujeme, zda tam nebyl někdo další,” uvedl kriminalista Len Nicholson.

Dodal, že školám a studentům v Torontu nehrozí žádné nebezpečí.

Nicholson uvedl, že tip dostaly kanadské úřady od jistého Američana, který si na blogu povšiml hrozeb vůči torontské střední škole Oakwood Collegiate Institute. Policie následně vypátrala počítač, ze kterého byly výhrůžky napsány.

Policie neupřesnila, zda zadržený mladík školu navštěvoval, neuvedla ani podrobnosti o výhrůžném textu.

„Odkazoval na masakr v Montrealu,” řekl Nicholson s tím, že vzhledem k povaze textu a blížícímu se výročí útoku se policie rozhodla zakročit okamžitě. „Obávali jsme se, že to v ten den provede,” dodal.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Motiv připravovaného útoku policie podle CBC zatím nezná, motivem masakru před 27 lety byla nenávist k ženám. Mladík byl prozatím obviněn z vyhrožování smrtí a ublížením na zdraví, ve vazbě ale není, soud ho svěřil pod kontrolu rodičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám