Hlavní obsah

Clintonovou místo Trumpa, žádá volitele největší online petice všech dob

Petici požadující, aby se americkým prezidentem nestal Donald Trump, podepsalo už 4,6 miliónu Američanů – jde tak o největší online petici v historii. Píše o tom britský deník The Independent.

Foto: Mike Segar, Reuters

Nastupující americký prezident Donald Trump

Článek

Signatáři se obracejí na sbor volitelů, který v americkém volebním systému o budoucím prezidentovi rozhoduje, a argumentují tím, že v absolutním součtu Hillary Clintonová získala více hlasů. Trump se tedy má stát prezidentem právě jen díky nastavení volebního systému. Podle signatářů navíc není Trump k vykonávání úřadu způsobilý.

Výzva vychází z teoretické možnosti, že výsledek prezidentských voleb lze ještě pořád zvrátit. Volitelé sice mají hlasovat pro kandidáta, který v jejich státě zvítězil, ale mohli by se hypoteticky také rozhodnout jinak.

Prosincové hlasování

„Devatenáctého prosince odevzdají volitelé svůj hlasovací lístek,“ píše se v petici. „Když budou volit podle výsledků ve svých státech, Trump zvítězí. Ale ve čtrnácti z ‚Trumpových’ států můžou zvolit Hillary Clintonovou bez jakéhokoli právního postihu.“

Foto: Christopher Dolan, ČTK/AP

Jill Steinová, kandidátka na americkou prezidentku za Stranu zelených, iniciovala přepočet hlasů ve volbách.

Jak uvádí deník The Independent, už byla zahájena soudní řízení, která mají rozhodnout, jak by to bylo s případným právním postihem v ostatních státech. Dosud nikdy nebylo třeba žádné sankce uplatňovat, protože neloajálních volitelů byl pouze zanedbatelný počet – aktivisté by jich ovšem letos rádi přesvědčili víc.

„Sbor volitelů může do Bílého domu vpustit kteréhokoli kandidáta. Tak proč nepoužít tuto naši nejnedemokratičtější instituci k tomu, aby se postarala o demokratický výsledek?“ ptají se signatáři.

Přepočítávání pokračuje

Právníci nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa se snaží zablokovat ruční přepočítání hlasů ve státech Pensylvánie, Wisconsin a Michigan. K novému sčítání hlasů vyzvala neúspěšná prezidentská kandidátka Zelených Jill Steinová, žádost podpořila několikamilionovou kaucí. [celá zpráva]

Podle Trumpových právních týmů neexistuje jediná známka toho, že by volební proces byl v kterémkoli z těchto států zmanipulován. Protest proti přepočítání podle amerického serveru adresovala Federální volební komisi i wisconsinská odbočka Republikánské strany. Obvinila Steinovou, že se snaží vymoci výhody pro poraženou demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám