Hlavní obsah

Magnátův zeť se ocitl v centru nastupující moci

Právo, Rostislav Matulík
Washington

Na tváři má záhadný úsměv sfingy a svého tchána Donalda Trumpa pomohl coby šéf digitální kampaně dovést až k vítězství. Pětatřicetiletý Jared Kushner nyní sehraje klíčovou roli v předávání administrativy a podle deníku The Guardian je i „nejvlivnějším zetěm v amerických dějinách“.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Donald Trump se svým zetěm Jared Kushnerem a dcerou Ivankou

Článek

Schopnosti na to má – během kampaně zařídil vyhazov několika členům volebního štábu. Když se například guvernér New Jersey Chris Christie nedočkal nominace na viceprezidenta, bylo jasné, že je to Kushnerova pomsta.

Před jedenácti lety Christie coby generální prokurátor úspěšně pohnal k soudu Kushnerova otce za daňové úniky – a to se nezapomíná.

Dokonalý Antitrump

Kushner je dokonalý protiklad svého tchána. Magazín Vanity Fair jej dokonce charakterizoval jako „Antitrumpa“ – je skvěle vychovaný, málomluvný, nenápadný. Je jedním ze čtyř sourozenců, kteří se narodili v New Jersey rodičům Charlesovi a Seryl, ortodoxním židům. Jaredovi prarodiče přežili v okupovaném Polsku holocaust a emigrovali do USA. Dědeček Joseph byl tesařem a vydělal si řemeslem tolik, že začal investovat do realit.

Realitní podnikatel

Charles Kushner převzal začínající developerskou firmu a stal se úspěšným podnikatelem. Rodina zbohatla a patřila k nejvýznamnějším sponzorům Demokratické strany na východním pobřeží USA. Jared Kushner mohl jít studovat na Harvardovu univerzitu poté, co otec věnoval škole sponzorský dar 2,5 miliónu dolarů.

V roce 2005 ale přišel krach a 24letý Jared přihlížel, jak otce tahají po soudech kvůli nelegálním sponzorským darům, které měl dávat na kampaň guvernéra Jima McGreevyho. Charles Kushner byl odsouzen na dva roky, na podmínku šel ale ven už po roce. Generálním prokurátorem New Jersey byl tehdy Chris Christie a tlačil na podstatně vyšší trest. Když šel Charles Kushner za mříže, převzal rodinný podnik Jared.

Poznali se kvůli firmě

V roce 2006 mladý muž koupil týdeník New York Observer, protože chtěl expandovat do mediální sféry. S transakcí mu radil mediální magnát Rupert Murdoch, který se stal rodinným přítelem.V roce 2007 Jaredův známý developer zorganizoval oběd, aby seznámil mladého Kushnera s dámou, která mu mohla být prospěšná – Ivankou Trumpovou.

Jared Kushner uprostřed s manželkou Ivankou Trump (vlevo) a dalším potomkem Donalda Trumpa, dcerou Tiffany (vpravo)

„Brali to ryze z podnikatelského hlediska,“ řekla později magazínu Vogue Ivanka.

Začali spolu skutečně chodit, ale rozešli se. Pak ale pozvala tehdejší Murdochova manželka Wendi Dengová Jareda na svou jachtu. A vyšlo najevo, že slečna Trumpová je tam také.

Svatba byla v roce 2009, Ivanka konvertovala k ortodoxnímu judaismu a v tom také pár vychovává své tři děti. Jakmile Donald Trump v červnu 2015 oznámil záměr kandidovat na prezidenta, Jared projevil o kampaň zájem.

Šedá eminence

Na Trumpa zase udělal dojem zeť. Seznámil se s desítkami vlivných lidí – s veteránem diplomacie Henrym Kissingerem, šéfem Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem a nedávno i se supervlivným televizním moderátorem Rogerem Ailesem.

Na veřejnosti ale Kushner nevystupuje a veřejně mluví jen zřídka. Objevil  se pouze, když Trumpův tým obvinili kvůli údajně antisemitské kombinaci symbolu hvězdy s penězi a sloganu „křivácká Hillary“. Jared Kushner na to reagoval článkem Donald Trump, jak jej znám já. Trval na tom, že šlo o nevinný omyl.

Jak to s Kushnerem nakonec dopadne, není jasné – Kongres v roce 1967 schválil zákon proti nepotismu, tedy obsazování rodinných příslušníků. Šlo o reakci na to, že John F. Kennedy udělal z bratra Roberta generálního prokurátora. Jako neplacený poradce ale Kushner svůj vliv uplatňovat může, a nepochybně bude.

Reklama

Výběr článků

Načítám