Hlavní obsah

Trump jednal s bývalým šéfem diplomacie Kissingerem

– New York

Nově zvolený americký prezident Donald Trump v rámci sestavování svého týmu jednal ve čtvrtek s někdejším ministrem zahraničí a nositelem Nobelovy ceny za mír Henrym Kissingerem. Oznámil to Trumpův speciální tým, který má na starosti plánování období předání moci. Oba spolu hovořili mimo jiné o Číně, Rusku, Íránu a Evropské unii.

Foto: Profimedia.cz

Henry Kissinger

Článek

Trump se s třiadevadesátiletým Kissingerem setkal již během prezidentské kampaně. Jednání s prominentním republikánem, který zastával post šéfa diplomacie v administrativě prezidenta Richarda Nixona a jeho nástupce Geralda Forda, bývalo vždy považováno za nezbytný rituál pro ctižádostivé politiky, obzvláště pak pro uchazeče o křeslo v Bílém domě.

Kissinger je stále velmi uznávaným zahraničněpolitickým expertem a poradcem. "Chovám k panu Kissingerovi obrovský respekt a velmi si vážím toho, že se mnou sdílel své myšlenky," uvedl Trump po jednání, které se konalo v jeho newyorském mrakodrapu Trump Tower. Jak ale poznamenala agentura AFP, Kissinger je známý i tím, že měl blíže k poražené demokratické kandidátce Hillary Clintonové a přiznal, že si myslel, že to bude právě ona, kdo souboj o Bílý dům vyhraje.

Hra o post šéfa diplomacie

Budoucí americký prezident dnes také jednal s guvernérkou Jižní Karolíny Nikki Haleyovou, která je považována za kandidátku na post ministryně zahraničí, uvedla agentura AP. V souvislosti s obsazením funkce šéfa americké diplomacie se ale hovoří také o bývalém starostovi New Yorku Rudym Giulianim.

Televizní stanice NBC News zase uvedla, že Trump uvažuje rovněž o Mittu Romney, bývalém republikánském kandidátovi na prezidenta, který o křeslo bojoval v roce 2012 proti Baracku Obamovi. Romney se má údajně s Trumpem setkat už tuto neděli, aby spolu jeho případné angažmá prodiskutovali, dodala televize s odvoláním na nejmenované zdroje.

Romney byl přitom během voleb velkým Trumpovým kritikem. Newyorského miliardáře označil mimo jiné za "falešného". Trump ho zase nazval "zoufalcem". Po Trumpově vítězství se ale postupně začali usmiřovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám