Hlavní obsah

Nasupení voliči Clintonové chtějí Kalifornii odtrhnout od Spojených států

Los Angeles
Aktualizováno

V Kalifornii, kde 61,5 procenta voličů hlasovalo pro Hillary Clintonovou, jsou po delší době slyšet hlasy volající po osamostatnění. Nespokojení voliči demokratické kandidátky založili kampaň Ano Kalifornie, jejímž cílem je vyvolat referendum o nezávislosti. Informovala o tom televize CNN.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Demonstrace odpůrců zvoleného prezidenta Donalda Trumpa.

Článek

„Jakožto šestá největší ekonomika světa je Kalifornie ekonomicky silnější než Francie a je lidnatější než Polsko. Vzato kolem a kolem Kalifornie se může srovnávat a soutěžit s dalšími zeměmi, ne (jen) zbývajícími 49 státy,“ stojí na stránkách iniciativy.

Ano Kalifornie používá heslo slovo calexit, čímž poukazuje na brexit, a tvrdí, že když může Velká Británie opustit Evropskou unii, může se také Kalifornie vyčlenit ze Spojených států. Referendum by rádi autoři iniciativy uspořádali v roce 2019.

Po zvolení Donalda Trumpa se na řadě míst konaly demonstrace a na některých místech přerostly v nepokoje. Například v Oaklandu na předměstí San Franciska dav několika set lidí zapálil několik aut. [celá zpráva]

Protestovalo se také v Los Angeles, kde vyšli do ulic především takzvaní latinos, tedy lidé pocházející ze zemí Latinské Ameriky nebo jejich potomci. Protestovalo se ale ve městech napříč Spojenými státy. Demonstranty spojovalo heslo „Not My President“. Například před Trumpovým mrakodrapem Trump Tower v New Yorku se podle informací policie sešly dokonce tisíce lidí, kteří jsou přesvědčení, že Trump nebude jejich prezidentem.

Británie, vezmi nás zpět

Snaha osamostatnit Kalifornii od Spojených států není jedinou iniciativou, která po zvolení Donalda Trumpa do Bílého domu vznikla. Na internetu už se objevily výzvy volající potom, aby v příštích volbách kandidovala manželka dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy Michelle, upozornila ČTK.

Michelle Obamová je v USA velmi populární, podle průzkumu Gallupova ústavu ji kladně hodnotí 64 procent Američanů, což je mnohem více než u jejího manžela Baracka Obamy, ale i Trumpa nebo neúspěšné demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové.

Spíše recesí je pak patrně volání uživatelů Twitteru potom, aby Spojené státy odvolaly Deklaraci nezávislosti, poprosily britskou královnu Alžbětu II. o odpuštění a nechaly se opět připojit ke Spojenému království.

„Milá Británie, je nám líto, že jsme tě asi na 200 let opustili. Jednoznačně nejsme dost staří na to, abychom se o sebe postarali sami. Prosíme, vezmi nás zpátky,“ napsal například uživatel s přezdívkou Donut.

„Myslíte si, že by nás Británie vzala zpět, kdybychom prostě řekli, že jsme na sobě v uplynulých letech potřebovali zapracovat a najít sami sebe?“ ptá se uživatel Aaron Zaremski s ironickou paralelou k partnerským vztahům.

Anketa

Měla by se Kalifornie odtrhnout od USA?
Ano
38,2 %
Ne
61,8 %
Celkem hlasovalo 5113 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám