Hlavní obsah

FBI týden před volbami vytáhla dávno uzavřenou kauzu Clintonovy sporné milosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wasington
Aktualizováno

Týden před prezidentskými volbami v USA zveřejnila FBI dokumenty z dávno uzavřeného vyšetřování kontroverzní milosti, kterou někdejší prezident Bill Clinton v poslední den svého působení v Bílém domě udělil stíhanému finančníkovi a sponzorovi Demokratické strany. Marc Rich byl tehdy už roky na útěku. Schovával se ve Švýcarsku. Štáb Hillary Clintonové pochopitelně potěšen nebyl.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Demokratická kandidátka Hillary Clintonová

Článek

„Pokud to není dáno nějakou stanovenou lhůtou ze zákona, pak je to podivné. Zveřejní teď FBI spisy o diskriminaci v Trumpových bytových komplexech v 70. letech?" pozastavil se nad postupem vyšetřovatelů mluvčí štábu Clintonové Brian Fallon.

Načasování je náhoda, tvrdí FBI

FBI se ale brání s tím, že vyřizuje tisíce žádostí o zveřejnění informací z vyšetřování a načasování je náhodné.

„Zpracovávány jsou podle pořadí,” uvedl úřad. Dodal, že pokud je o konkrétní případ požádáno nejméně třikrát, zveřejňuje dokumenty i elektronicky. „V rámci standardního postupu dle zákona o svobodném přístupu k informacím byly zmíněné materiály připraveny ke zveřejnění a automaticky zveřejněny ve veřejné webové čítárně FBI,” dodala federální agentura. 

Podle agentury AP se 129 stran „silně cenzurovaných” dokumentů o Clintonově milosti objevilo na webu FBI v pondělí podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Rozruch následoval až poté, co se později FBI o nich zmínila na Twitteru. AP dodala, že minulý měsíc FBI zveřejnila historické dokumenty o otci republikánského uchazeče Fredu Trumpovi.

Agentura TASS připomněla, že Richova manželka později věnovala půl miliónu dolarů na stavbu Clintonovy prezidentské knihovny. FBI případ zkoumala, ale v roce 2005 své vyšetřování uzavřela, aniž by kohokoliv obvinila. Sám Rich zemřel v roce 2013.

Obchody s Íránem

Rich se stal legendou díky tomu, že v 60. a 70. letech zásadně přispěl k vytvoření promptního trhu s ropou a sebral tím obchodování z rukou velkých ropných koncernů. Do povědomí širší veřejnosti se ale dostal zejména tím, že jej Spojené státy v 80. letech obvinily z neplacení daní a nelegálních ropných obchodů s Íránem. Po tehdy největším obvinění z daňových úniků v historii USA zůstal Rich ve Švýcarsku a FBI jej zařadila na seznam nejhledanějších osob. Prezident Clinton mu v lednu 2001, poslední den, kdy byl ve funkci, dal milost, za což byl obviňován z korupce.

Související témata

Foto: Lucas Jackson , Reuters

Bill Clinton

Foto: Jason Reed, Reuters

Hillary Clintonová vypovídá před senátním výborem

Tábor demokratické kandidátky Clintonové v minulých dnech zaskočila zpráva FBI o nálezu nového balíku elektronické pošty, kterou bývalá ministryně zahraničí odesílala proti pravidlům ze svého soukromého poštovního účtu. Přestože červencové vyšetřování obdobného prohřešku skončilo jen pokáráním, nikoli žalobou, kauza otevřená krátce před volbami vyvolala mezi demokraty šok a mezi republikány novou naději. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám