Hlavní obsah

Akcie v USA kvůli aféře s e-maily Clintonové oslabily

New York

Americké akcie zahájily týden mírným poklesem. Náladu na trhu ovlivnily zprávy o dalších velkých fúzích a také vývoj související s prezidentskými volbami. Negativně na akcie působila zpráva, že Federální úřad pro vyšetřování (FBI) se začal zabývat novými e-maily Hillary Clintonové z doby, kdy byla ministryní zahraničí.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Makléři na newyorské burze.

Článek

Dow Jonesův index odepsal 0,10 procenta a den uzavřel na hodnotě 18.142,42 bodu. Širší index Standard & Poor's klesl o 0,01 procenta na 2126,15 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite odepsal 0,02 procenta na 5189,13 bodu.

Zpráva, že bude FBI zkoumat další e-maily ze soukromého poštovního účtu demokratické kandidátky na prezidentku Hillary Clintonové, vyvolala na akciovém trhu nejistotu ohledně výsledku prezidentských voleb. Vítězství Clintonové trh vnímá pozitivně, zatímco zprávy, které její vítězství ohrožují, mají opačný efekt.

Za celý říjen index S 500 odepsal 1,9 procenta, a zakončil tak třetí ztrátový měsíc v řadě. Říjen pro něj také znamenal nejhorší měsíční výkon od ledna. Přesto je od začátku roku zatím v zisku, který dosahuje asi čtyři procenta.

Americká společnost General Electric (GE) v pondělí oznámila, že sloučí své aktivity v ropném a plynárenském průmyslu se společností Baker Hughes. Akcie GE reagovaly na zprávu poklesem o 0,4 procenta, zatímco akcie Baker Hughes odepsaly 6,3 procenta. Na začátku obchodování přitom výrazně zpevňovaly.

Čekání na Fed

Trhy nyní budou sledovat i zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), které začne v úterý. Obchodníci pochybují, že Fed zvýší tento týden úrokové sazby, čekají ale, že naznačí připravenost zvýšit je v prosinci.

Dolar během pondělka smazal velkou část předchozích zisků kvůli obnoveným obavám, jak vyšetřování e-mailů Hillary Clintonové ovlivní výsledky voleb. Případné vítězství Clintonové v prezidentských volbách je podobně jako u akcií považováno za pozitivní pro dolar.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, skončil téměř beze změny na 98,373 bodu. Za celý měsíc index vzrostl o zhruba tři procenta, což je nejvyšší nárůst za téměř rok. Euro k dolaru oslabilo o méně než 0,1 procenta na 1,098 USD, k japonskému jenu o téměř 0,1 procenta zpevnilo a pohybovalo se kolem 115,11 JPY. Dolar proti jenu posílil o 0,1 procenta na 104,80 JPY.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám