Hlavní obsah

Volební manažer Clintonové obvinil ředitele FBI z použití dvojího metru

– Washington • Aktualizováno

Manažer volební kampaně Hillary Clintonové Robby Mook v pondělí obvinil ředitele FBI Jamese Comeyho z používání dvojího metru. Comey zveřejnil ani ne dva týdny před volbami informaci o dalším problematickém balíku e-mailů prezidentské kandidátky, kvůli blížícím se volbám se ale odmítl podílet na zprávě tajných služeb a bezpečnostních složek, která začátkem října připsala Rusku hackerské útoky proti Demokratické straně zaměřené na ovlivnění voleb.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Ředitel FBI James Comey

Článek

FBI sice nijak nezpochybnila roli Rusů, Comey však s odkazem na blížící se datum voleb nechtěl, aby se jeho úřad podílel na veřejném oznámení tohoto faktu.

„Není možné vidět v tom cokoli jiného než do nebe volající používání dvojího metru,” prohlásil podle televize CNN Robby Mook, který zároveň vyzval Comeyho, aby neprodleně vysvětlil, proč nepřistupuje stejně ke kauze potenciálně škodící Donaldu Trumpovi jako k problému zasahujícímu na citlivém místě Clintonovou.

Podobná kritika zazněla i ze strany předsedy demokratů v Senátu Harryho Reida. [celá zpráva]

Podle některých nepotvrzených obvinění by ruské útoky měly pomoci Donaldu Trumpovi v boji o Bílý dům, neboť je k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi o poznání vstřícnější než jeho sokyně.

Obama šéfa FBI podpořil

Comeyho přístup označila za „hluboce znepokojivý” sama Clintonová, která jej vyzvala, aby zveřejnil kompletní fakta o nově objeveném souboru. Stále totiž není jasné, o kolik e-mailů jde a co vlastně obsahují. Comey se však až do voleb nehodlá k aféře dále vyjadřovat.

Prezident Barack Obama v pondělí šéfa FBI podpořil, když ústy svého mluvčího prohlásil, že věří v jeho bezúhonnost a v to, že nechtěl ovlivnit prezidentské volby. Obamův mluvčí Josh Earnest nicméně připustil, že rozhodnutí šéfa FBI jde proti tradici ministerstva spravedlnosti omezit veřejnou debatu k vyšetřování. Obama podle svého mluvčího v tento tradiční postup věří.

FBI o nových e-mailech Clintonové podle amerických médií ví už od začátku října, ale informaci o nich rozšířila až těsně před datem voleb. Comey tvrdí, že se o e-mailech dozvěděl ve čtvrtek, tedy den před zveřejněním zprávy o jejich existenci. [celá zpráva]

Comeyho počínání neodsoudili jen demokraté, ale i část republikánů.

Trump však využil nové informace k útokům na svou soupeřku, na niž se v průzkumech veřejného mínění začal po nedávném propadu mírně dotahovat.

Anketa

Kdo by se měl stát příštím americkým prezidentem?
Hillary Clintonová
34,3 %
Donald Trump
65,7 %
Celkem hlasovalo 9163 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám