Hlavní obsah

Demokraté zuří kvůli nové kauze e-mailů Clintonové, pustili se do šéfa FBI

Washington

Vysocí představitelé americké Demokratické strany tvrdě kritizují ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho za prohlášení, že agenti zkoumají další tisíce e-mailů, které byly odeslány ze soukromé e-mailové adresy bývalé ministryně zahraničí a současné kandidátky na prezidentku Hilary Clintonové. Podle předsedy demokratické menšiny v Senátu Harryho Reida možná dokonce Comey porušil zákon.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Hillary Clintonová v Des Moines

Článek

Harry Reid v dopisu Jamesi Comeyovi napsal, že možná překročil zákon označovaný jako Hatch Act. Ten byl přijat v 30. letech a měl zabránit vládním úředníkům, aby vystupovali na podporu tehdejšího prezidenta Franklina Roosevelta.

Zákon omezuje stranickou politickou aktivitu vládních úředníků a brání také představitelům FBI, aby používali svou autoritu k ovlivnění voleb, připomenul Reid.

Současně si stěžoval, že Comey nejedná nadstranicky a nezávisle, když vypouští informace o nových e-mailech Clintonové a nereagoval na „výbušné informace o blízkých vztazích a spolupráci mezi Donaldem Trumpem, jeho vysokými poradci a ruskou vládou“.

Foto: L.E. Baskow, ČTK/AP

Senátor Harry Reid

Rusko sice jakékoli vměšování do amerických voleb popírá, ale i americké zpravodajské služby obvinily Moskvu, že se s pomocí hackerů prolamujících se do sítí politických stran se pokouší vměšovat do amerických voleb. Demokraté také připomněli, že ředitel FBI v minulých volbách podporoval republikánské kandidáty Johna McCaina či Mitta Romneyho a že ještě letos v červnu byl registrovaným členem Republikánské strany. [celá zpráva]

Pochybnosti ohledně načasování

Vytýkají mu také, že se zveřejněním informací o e-mailech otálel a vyšel s nimi ven až těsně před volbami. Comey to popírá, ale podle některých vlivných amerických médií mu byla existence dopisů známa.

I podle Richarda W. Paintera — profesora práva na Minnesotské univerzitě a právníka pro oblast etiky, který působil v Bílém domě za vlády George Bushe v letech 2005 až 2007 — se na causu vztahuje Hatch Act.

„Nemůžeme představitelům FBI nebo ministerstvu spravedlnosti dovolit, aby bezdůvodně zveřejňovali informace o dosud neukončených vyšetřováních kandidátů jedné či druhé strany, když už volby běží,“ řekl, přičemž zdůraznil, že už probíhá korespondenční hlasování. „To je zneužití moci,“ poznamenal.

Další profesor práva David Vladeck se sice nedomnívá, že se na causu vztahuje Hatch Act, ale i tak má výhrady ke Comeyho přístupu: „Nemyslím si, že se dopustil zločinu, ale myslím, že zneužil funkci. Žalobci nemají oprávnění hodnotit chování někoho, kdo nebyl obviněn.“

Také sto bývalých federálních žalobců a vysokých představitelů ministerstva spravedlnosti zkritizovalo šéfa FBI. Podle nich je Comeyho vyjádření „v rozporu s dosavadní politikou ministerstva a porušuje dlouhotrvající praxi, které se drželi představitelé obou stran“.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Ředitel FBI James Comey

Do Comeyho se pustil i šéf kampaně Clintonové John Podesta. Podle něj se napřed měl podívat, co v e-mailech vůbec je.

Náhodou objevená komunikace

Zatím se neví, jestli e-maily obsahují nějaké závažné nebo utajované informace. Teprve v pondělí vydalo ministerstvo spravedlnosti nařízení, které je umožňuje prozkoumat. E-maily byly objeveny náhodou, při vyšetřování jiného případu.

Našly se údajně v elektronické komunikaci Anthonyho Weinera, manžela blízké poradkyně Clintonové Humy Abedinové, který je vyšetřován kvůli obscénní komunikaci s patnáctiletou dívkou. Když agenti FBI začali třídit e-maily v počítači, objevily tam i e-maily pro Abedinovou.

V tu chvíli zastavili další zkoumaní elektronické komunikace, protože bylo jasné, že s Weinerovým případem nesouvisí. Podle listu The Washington Post jim bylo jasné, že obsahují i tajné informace.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hillary Clintonová

Sporné je, kdy přesně byly nové e-maily objeveny a kdy byl o nich Comey informován. Ředitel FBI uvádí, že se o nich dozvěděl až v minulém týdnu, podle CNN i listu Washington Post však o nich věděl několik týdnů. [celá zpráva]

O nálezu e-mailů byly špičky FBI včetně zástupce ředitele Andrewa McCabeho informovány už dříve, uvedla CNN.

Podle jednoho z vyšetřovatelů jim Comey v půlce října řekl, že by se ve Weinerově případu mohlo najít něco, co by mělo dopad na nyní uzavřené zkoumání causy Hillary Clintonové, která posílala e-maily ze soukromého serveru. Ředitel dodal, že se stále snaží zjistit, kolik těchto e-mailů existuje a jejich vztah k případu Clintonové.

Podle CNN zatím není jasné, zda e-maily skutečně obsahují tajné informace a kolik je jich jen kopií z těch, které už byly dříve objeveny. Podle vyšetřovatelů ale jsou v počítači i e-maily, které byly zřejmě smazány ze serveru Clintonové ještě před zahájením vyšetřování, napsal server televize CNN.

Reklama

Výběr článků

Načítám