Hlavní obsah

Trump se dotáhl na Clintonovou, jejich šance jsou vyrovnané

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Zatímco ještě před pár dny vedla kandidátka na americkou prezidentku Hillary Clintonová před svým konkurentem Donaldem Trumpem v průzkumech až o 14 procent, nyní je rozdíl mezi nimi mizivý a šance obou uchazečů o Bílý dům jsou vyrovnané. Ukázala to anketa listu Washington Post a televize ABC. Američané si zvolí nového prezidenta za týden.

Foto: Mike Blake, Reuters

Hillary Clintonová a Donald Trump

Článek

Špatná zpráva pro Clintonovou a dobrá pro Trumpa přišla tři dny poté, co ředitel FBI James Comey oznámil, že vyšetřovatelé zkoumají další tisíce e-mailů, které bývalá ministryně zahraničí odesílala ze svého soukromého účtu.

FBI už dříve Clintonovou ve věci vyšetřovala, ale obvinění nevznesla, když shledala, že ministryně Clintonová sice jednala neopatrně, ale zákon neporušila.

Nyní se podle Comeyho objevily další e-maily u stíhaného bývalého kongresmana Anthonyho Weinera, manžela dlouholeté a blízké poradkyně Clintonové Humy Abedinové. Abedinová se s Weinerem rozvádí.

Donedávna byl řadovým republikánem

Zatím se neví, jestli e-maily obsahují nějaké závažné nebo utajované informace. Washington Post tvrdí, že FBI o e-mailech ví už několik týdnů, Comey to ale popírá. Současně prohlásil, že jeho nadřízená, demokratická ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová byla proti zveřejnění informace o novém vyšetřování.

Nepřekvapí, že demokratům se kauza nelíbí a Comeyho obviňují ze snahy ovlivnit volby. Kromě jiného poukazují na to, že ředitel FBI v minulých volbách podporoval republikánské kandidáty Johna McCaina i Mitta Romneyho a ještě letos v červnu byl registrovaným členem Republikánské strany.

Clintonová sem vpustí 650 miliónů lidí

Američané si zvolí nového prezidenta příští úterý. Donald Trump se v rámci finišující kampaně v neděli představil voličům v Coloradu a Novém Mexiku.

Kromě jiného znovu slíbil tvrdý postup vůči přistěhovalcům a prohlásil, že Clintonová jim chce naopak otevřít pomyslné brány, což ona opakovaně popírá.

Trump dokonce tvrdil, že hrozí, že by do USA mohlo za týden přijít 650 miliónů lidí, což je zhruba dvojnásobek stávajícího počtu obyvatel Spojených států.

„Mohlo by sem začít proudit 650 miliónů a nic s tím nenaděláme. Přemýšlejte o tom, protože se to může stát. Trojnásobné navýšení počtu v naší zemi za jeden týden. Jakmile ztratíte kontrolu nad našimi hranicemi, přijdete o svou zemi,“ burcoval Trump.

Související témata:

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump v debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hillary Clinton v americkém Kongresu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám