Hlavní obsah

Rána pro Clintonovou. FBI znovu prošetřuje její e-maily

– Washington

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v pátek oznámil Kongresu, že prozkoumá další nově objevené e-maily ze soukromého účtu demokratické kandidátky na prezidentku Hillary Clintonové z doby, kdy byla šéfkou diplomacie. Chce prozkoumat, zda obsahují tajné informace. To vše 11 dní před prezidentskými volbami. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

V dopise zaslaném šéfům obou komor Kongresu ředitel FBI James Comey napsal, že vyšetřovatelé objevili další e-maily odeslané ze soukromého účtu Clintonové. Chtějí zjistit, zda neobsahují citlivé vládní informace. Comey nebyl s to sdělit, jak dlouho vyšetřování potrvá.

FBI oznámila svůj záměr pouhých 11 dní před prezidentskými volbami. Protivník Clintonové v boji o prezidentský úřad, republikánský kandidát Donald Trump, který za ní v průzkumech hodně zaostává, v první reakci pochválil FBI za odvahu znovu případ otevřít a prohlásil, že je aféra větší než Watergate.

Clintonová již dříve čelila vyšetřování FBI za užívání soukromého poštovního serveru ke služebním účelům v době, kdy působila jako ministryně zahraničí USA. Exministryně podle kritiků nesprávným rozesíláním služební elektronické pošty ohrožovala bezpečnost státu.

Související témata:

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump v debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hillary Clinton v americkém Kongresu

FBI v červenci konstatovala, že využíváním soukromého serveru si počínala svrchovaně nedbale, zákon nicméně neporušila. Opětovné otevření případu jí tak může ještě uškodit. Zástupci kampaně Clintonové zatím na nečekaný zvrat nereagovali a komentovat situaci nechtělo ani ministerstvo zahraničí, které informace k věci neobdrželo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám