Hlavní obsah

V USA zmizelo 44 afghánských vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ve Spojených státech zmizelo v posledních dvou letech 44 afghánských vojáků, kteří tam prodělávali výcvik. Zřejmě odešli o své vůli a pokusili se v USA zůstat a ilegálně pracovat, uvedla agentura Reuters s odvoláním na Pentagon.

Foto: Abdul Malik, Reuters

Vojáci afghánské armády v provincii Hílmand, o jejíž jižní část svádějí tvrdé boje s povstalci z hnutí Tálibán.

Článek

I když jde o zlomek všech afghánských vojáků, kteří se v USA cvičí - od roku 2007 jich bylo 2200 - přesto tyto dezerce vyvolávají pochybnosti o kvalitě bezpečnostních prověrek účastníků výcviku.

Od září opustilo bez povolení vojenské základny osm afghánských vojáků bez souhlasu, řekl mluvčí Pentagonu Adam Stump. Od ledna 2015 je jich nezvěstných již 44.

Dezerce může poškodit demokraty

Stump slíbil také zostření výběrových kritérií pro ty afghánské vojáky, kteří se budou cvičit v USA, aby se odchody bez povolení neopakovaly.

Nejmenovaný představitel ministerstva ale dodal, že nejsou žádné důkazy, že by se tito Afghánci dopustili nějakého zločinu nebo představovali hrozbu pro Spojené státy.

Dezerce může také před prezidentskými volbami poškodit demokraty. Posílila příznivce republikánského kandidáta Donalda Trumpa, který kritizoval Baracka Obamu, že selhal při prověrkách imigrantů z muslimských zemí. Obama se snažil ukončit nákladnou patnáct let dlouhou válku v Afghánistánu. Jeho vláda utratila miliardy dolarů na podporu a výcvik Afghánců, aby mohli američtí vojáci odejít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám