Hlavní obsah

Policie v Charlotte vydala záběry střelby, která vedla k nepokojům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie v Charlotte v Severní Karolíně v sobotu večer zveřejnila své videozáznamy incidentu, v němž byl zastřelen třiačtyřicetiletý černoch Keith Lamont Scott a který ve městě vyvolal rozsáhlé nepokoje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní záběry ze střelby v CharlotteVideo: Reuters

 
Článek

Jak náčelník policie Kerr Putney upozornil předem, samotné záběry nedokazují, že Scott v té chvíli držel v ruce střelnou zbraň, jak tvrdí policisté. Zveřejněním videozáznamů policie vyšla vstříc požadavkům protestujících.

Policie zároveň médiím poslala fotografie zbraně a marihuany, které měl podle ní Scott u sebe a kvůli nimž se na něj policie na počátku týdne zaměřila. Vydala rovněž fotografie Scottova kotníkového pouzdra na pistoli. Scott byl podle policie zastřelen proto, že poté, co na příkaz příslušníků vystoupil z auta, odmítl vyslyšet výzvy k odhození zbraně.

Na policejních záběrech pořízených kamerou na přístrojové desce policejního vozu je podle agentur AP a Reuters vidět, jak Scott vystupuje z auta typu SUV, ustupuje od něj, zatímco policisté na něj míří a křičí, aby odhodil zbraň. Na záběrech ale není vidět, zda má muž něco v ruce. Poté jsou slyšet čtyři výstřely a Scott padá k zemi. Druhý videozáznam, který byl pořízen kamerou na uniformě jednoho příslušníka, ukazuje Scotta před zastřelením a pak až na zemi, opět ale není jasné, zda má něco v ruce.

Násilí v ulicích

Náčelník Putney předtím řekl, že důkazy jako celek jasně prokazují, že Scott měl v době střetu u sebe zbraň, upozornil ale, že samy záběry nejsou dostatečné a absolutní jistotu o tom neposkytují. „Střet byl vyvolán zločinem, který spáchal, a jeho zbraň pak celou situaci vyostřila,” citovala náčelníka agentura Reuters.

V Charlotte se od počátku týdne konají kvůli Scottově zastřelení nepokoje a demonstrace proti údajně neoprávněnému a rasistickému policejnímu násilí vůči černochům. Sám policista, který Scotta zastřelil, je přitom černoch, stejně jako náčelník Putney. Rozsáhlé násilnosti protestujících si vyžádaly řadu zraněných, úřady ve městě vyhlásily zákaz nočního vycházení a povolaly Národní gardu.

Reklama

Výběr článků

Načítám