Hlavní obsah

Smrt vašemu útlaku. Atentátník z New Yorku mstil muslimské válečníky

New York
Aktualizováno

Americká prokuratura v úterý obvinila Ahmada Khana Rahamiho z nastražení a odpálení bomb v New Yorku a New Jersey. Ze soudních dokumentů plyne, že 28letý muž afghánského původu útok pečlivě plánoval a vedl si deník. Součásti do bomb pořídil na nákupním serveru eBay. Jednu nálož zkušebně odpálil u svého domu, aby měl jistotu, že je funkční. Uvedla to agentura AP.

Foto: Reuters

Ahmad Khan Rahami

Článek

„Smrt vašemu útlaku,“ zapsal si Rahami jako poslední poznámku do svého deníku, který byl poškozen během přestřelky s policisty při atentátníkově zadržení. Rahami si v deníku stěžoval na americkou vládu, že vraždí „svaté muslimské válečníky“, a chystal pomstu. Zmiňoval se také o islámských teroristech Usámu bin Ládinovi či Anwaru al-Awlakim a zabýval se i případem Nidala Hasana, bývalého amerického vojáka, který před sedmi lety na texaské základně Fort Hood postřílel 13 lidí.

Rahami si do deníku zaznamenával podrobnosti svého plánu, ale i tužby včetně toho, že se modlí, aby raději zemřel, než aby byl chycen. Konkrétně psal o trubkových bombách i bombách z tlakových hrnců. Poznamenal si také, že trasa běhu pro charitu v New Jersey, kde zaútočil v sobotu jako první, se táhne ulicemi v délce jedné míle. „Zvuky bomb bude v ulicích slyšet,“ uvedl v jedné poznámce.

K výrobě výbušnin použil běžně dostupné zboží. Kyselinu citronovou, kuličková ložiska a elektronické roznětky nakoupil na serveru eBay a zboží si nechal doručit na pracoviště v Perth Amboy, kde byl zaměstnán do minulého pondělí.

Jen dva dny před odpálením bomb v New Jersey a na newyorském Manhattanu si funkčnost náloží vyzkoušel na zahradě za domem, přičemž u toho byl nejmenovaný příbuzný, jenž akci natočil na mobil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Exploze v New Yorku (video je bez zvuku)Video: AP

Úřady na něj upozorňoval jeho vlastní otec

Podle FBI nebyl Rahami aktuálně v hledáčku federálních vyšetřovatelů. Už přede dvěma lety ho však prověřovali poté, co na něj upozornil jeho otec Muhammad.

Ten po domácí hádce pojal podezření, že by se syn mohl přidat k teroristům. Muhammad Rahami novinářům přiznal, že FBI osobně zavolal, protože se Ahmad choval hrubě, pobodal svého bratra a udeřil vlastní matku. Obvinění nakonec vzneseno nebylo a FBI po téměř dvouměsíční sérii výslechů a prověřování žádné napojení na teroristy neobjevila.

Podle výpovědi Rahamiho přátel se u něj začalo silněji projevovat náboženské přesvědčení po cestě do Pákistánu a Afghánistánu. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Reuters

Ahmad Khan Rahami

Výbuch bomby v New Jersey nikoho nezranil, při explozi na Manhattanu bylo zraněno 31 lidí. Další nálože byly nalezeny a zlikvidovány ještě před tím, než stačily vybuchnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám