Hlavní obsah

Afghánec podezřelý z atentátů spal u baru, pak začal střílet na policisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Osmadvacetiletého Ahmada Khana Rahamiho, kterého úřady přímo spojují s bombami v New Yorku a New Jersey, objevil náhodou majitel baru ve městě Linden. Rahami, po němž policie vyhlásila pátrání, spal u jeho podniku. Po přestřelce a zadržení byl obviněn z pěti pokusů o vraždu policistů a z nedovoleného držení zbraně. Mezitím vyšlo najevo, že opakovaně navštěvoval Afghánistán a Pákistán. Podle známých ho tyto cesty změnily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po přestřelce s policií naložili záchranáři zraněného Rahamiho do sanitkyVideo: Reuters

 
Článek

Majitel baru v Lindenu Harry Bains spatřil spícího muže před svým podnikem v pondělí dopoledne místního času. Televizi ABC řekl, že instinktivně zavolal policii. Podle starosty města Dereka Armsteada pak na místo jeden policista přijel.

„Chtěl ho vzbudit a uvědomil si, že je to podezřelý, po němž se pátrá kvůli bombám,“ vylíčil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní robot zajišťuje nevybuchlou bombu v tlakovém hrnci v New YorkuVideo: Lucien Harriot, Reuters

Následoval policejní zásah a přestřelka. Rahami se pokusil o útěk a postřelil jednoho policistu. Další měl štěstí, protože kulku zastavila neprůstřelná vesta. [celá zpráva]

Foto: Moshe Weiss, ČTK/AP

Zraněný Ahmad Khan Rahami při zatýkání ve městě Linden ve státě New Jersey

Foto: Ed Murray, ČTK/AP

Po zadržení Ahmada Khana Rahamiho zdravotníci odvezli na operaci do nemocnice.

Utéct se mu ale nepodařilo, policisté Rahamiho zasáhli do nohy. Pak ho převezli do nemocnice, kde byl operován.

Byla na něj uvalena vazba. Soud stanovil vysokou kauci 5,2 miliónu dolarů (125,7 miliónu Kč).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svědek natočil zvuky přestřelky v New JerseyVideo: Reuters

Opakovaně v Afghánistánu i Pákistánu 

Úřady uvedly, že naturalizovaného Američana afghánského původu „přímo spojují“ s několika bombami nalezenými v New Yorku a New Jersey, z nichž dvě explodovaly.

Agentura AP napsala, že policii na stopu Rahamiho přivedly otisky prstů na jednom z nevybuchlých tlakových hrnců nalezených na Manhattanu, záznamy z pouličních kamer i elektronické záznamy o víkendových přejezdech jeho auta z New Jersey do New Yorku.

Foto: New Jersey State Police, Reuters

Ahmad Khan Rahami na záběru jedné z bezpečnostních kamer, která ho zachytila poblíž místa, kde byla nastražená nálož.

Stanice CNN uvedla, že Rahami bezprostředně po přestřelce a zadržení s vyšetřovateli nespolupracoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Exploze v New Yorku (video je bez zvuku)Video: AP

Rahami má ženu a dítě. Svědci vypověděli, že se ještě před pár lety oblékali podle západní módy, ale pak začali nosit jen tradiční muslimské oděvy.

Dlouholetý kamarád zadrženého Flee Jones řekl novinářům, že Rahamiho změnila cesta do rodného Afghánistánu v roce 2014. Stal se po ní zbožnějším a choval se dospěleji a klidněji. Rahami mu ale nechtěl říct, kde pobýval. „Říkal jsem: Kde jsi byl? A on řekl: Na dovolené. Ale já jsem věděl, že jel do Afghánistánu, protože mi to řekl jeho mladší bratr.“

Podle amerických médií se Rahami vracel do Afghánistánu častěji. Poprvé tam vyrazil v lednu 1995, tedy jen pár let poté, co jeho rodiče požádali v USA o azyl.

Krátce poté, co získal americké občanství, vyrazil v červenci 2011 do Pákistánu. Pobýval ve městě Kvéta. Podle CNN se také oženil s Pákistánkou a zajel si i do Afghánistánu, konkrétně do neklidného Kandaháru na jihu země.

Foto: WABC-TV, Reuters

Policisté Ahmada Khana Rahamiho při přestřelce zranili.

Američané ho po návratu z Pákistánu vyslýchali, protože jak v Kvétě, tak v Kandaháru jsou velmi aktivní radikálové z Tálibánu. Rahami tehdy imigračním úředníkům řekl, že byl na rodinné návštěvě, zúčastnil se svatby svého strýce a také si obnovoval své pákistánské vízum.

O dva roky později, v dubnu 2013, letěl do Pákistánu znovu, a tentokrát zůstal až do března následujícího roku. Během tohoto pobytu se měl také autem vypravit přes hranici do Afghánistánu. Po návratu do Spojených států opět vysvětloval imigračním úřadům, že pobýval u rodiny a zařizoval přesun své ženy do USA.

Rodina žalovala policii

V posledních letech žil ve městě Elizabeth, které sousedí s New Yorkem a New Jersey. Tam také žije jeho rodina. Podle starosty Chrise Bollwaga provozuje otec Rahamiho ve městě od roku 2002 fastfoodovou restauraci First American Fried Chicken a Ahmad v ní pracoval. Právě na zdejším nádraží došlo v neděli k nálezu dalších nevybuchlých bomb v batohu.

Zákazníci restaurace vypověděli, že Rahami byl vůči nim vždy přátelský. Rahami starší ale byl policistům znám kvůli konfliktům s okolím. Šlo o záležitosti soužití, zejména hluk a postávání lidí u jeho fastfoodu, které se sousedům nelíbily.

Rahamiovi se před pěti lety soudili s místním policejním sborem kvůli údajné diskriminaci. Tvrdili, že mají zvláštní povolení mít otevřeno dlouho do noci, ale strážci pořádku je nutí zavírat příliš brzy.

Žalobu podal Rahamiho otec a starší bratr. U soudu si stěžovali, že je místní osočovali s tím, že „do Elizabeth muslimové nepatří“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám