Hlavní obsah

Na Floridu udeřil po 11 letech hurikán

Tallahassee
Aktualizováno

Na Floridu v pátek udeřil po jedenácti letech hurikán. Provázely ho liják a vítr o rychlosti téměř 130 kilometrů v hodině. Vláda vyhlásila pohotovost v 51 okresech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Floridu bičuje hurikán HermineVideo: Reuters

 
Článek

Hurikán Hermine udeřil na severozápadě státu a na pobřeží zdvihl vlny do výše 3,5 metru. Meteorologové očekávají, že naprší až 25 centimetrů vody a varovali před záplavami. Už v pátek ráno bylo 70 000 domácností bez elektřiny.

„Jsou ohroženy životy,“ prohlásil guvernér Rick Scott, když obyvatele varoval, aby se na ohrožených místech měli na pozoru a situaci nepodceňovali. „Dům postavíte znovu, ale život už ne,“ řekl.

Scott nařídil evakuaci pěti okresů na severozápadě a vyzval lidi ve třech dalších okresech, aby uvažovali o dobrovolné evakuaci. Uvedl také, že k záchranným pracím je připraveno 8000 příslušníků Národní gardy.

Hermine je prvním hurikánem na Floridě po 11 letech. Jeho předchůdce hurikán Wilma v říjnu 2005 způsobil škody za 23 miliard dolarů a připravil o život pět lidí.

Očekává se, že se Hermine nevyhne ani hlavnímu městu Tallahassee, které se naposledy potýkalo s hurikánem Kate v roce 1985.

Hermine by měl ještě nad Floridou zeslábnout na tropickou bouři. Ta se pak přesune nad Georgii, Severní a Jižní Karolínu a dál podél východního pobřeží. Cestou by měla ještě víc oslabit.

Foto: ČTK/AP

Hurikán udeřil na pobřeží u města St. Marks

Foto: ČTK/AP

Hurikán Hermine nad Mexický zálivem. Snímek je ze čtvrtka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám