Hlavní obsah

Raketa SpaceX na Floridě explodovala

Florida
Aktualizováno

Mohutná exploze otřásla ve čtvrtek v 9:15 místního času (15:15 SELČ) startovacím zařízením 40 v Kennedyho kosmickém středisku na americké Floridě. Využívá ho soukromá společnost SpaceX pro starty svých raket Falcon 9. Podle firmy při přípravě zkušebního zážehu motorů byla zničena raketa a družice, kterou měla vynést. Nikdo nebyl zraněn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raketa společnosti SpaceX explodovala při testovacím startuVideo: Reuters

 
Článek

Americká NASA oznámila, že společnost SpaceX na místě chystala zkušební zážeh motorů své nepilotované rakety Falcon 9. Test byl považován za rutinní, uvedl web televize ABC. Zkouška měla předcházet sobotnímu startu rakety.

Po první explozi následovalo několik menších výbuchů. Explozi pocítili v domech vzdálených několik kilometrů. K obloze pak stoupal hustý černý kouř.

Explozi popsal Denny Watkins z obchodní komory v Titusville: „Seděli jsme tady a naráz to znělo jako sonický třesk a budova se začala třást. Následovalo několik menších ran a pak jsme vyšli ven a viděli dým.”

„SpaceX může potvrdit, že při přípravě dnešního zážehu došlo k anomálii na rampě, která vedla ke ztrátě nosiče i nákladu,” uvedla firma v prohlášení.

Nosič byl připravován na zkušební zážeh svých devíti motorů merlin.

Místní záchranné složky popsaly nehodu jako „katastrofické přerušení testu”.

Příčina exploze není dosud známa. Kancelář mající na starosti mimořádné události v okresu Brevard oznámila, že veřejnost není nikterak ohrožena.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Archivní snímek prvního stupně rakety Falcon 9 společnosti SpaceX v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě

Raketa měla v sobotu na oběžnou dráhu vynést izraelskou družici Amos 6 společnosti Spacecom.

Rakety Falcon 9 se využívají i pro zásobování mezinárodní vesmírné stanice ISS. Naposledy tato raketa explodovala loni v červnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám