Hlavní obsah

Velký mág připravuje Trumpa pro televizní souboje

– Washington
Právo, vpl, ama

Přípravu Donalda Trumpa (70), republikánského prezidentského kandidáta, na tři zářijové a říjnové televizní souboje s demokratickou vyzyvatelkou Hillary Clintnovou (68), převzal do svých rukou Roger Ailes (76). „Nikdo nerozumí světu médií a politiky lépe než tento zakladatel televize Fox News. Není divu, že se mu přezdívá Velký televizní mág,“ napsal list The Boston Globe.

Foto: Profimedia.cz

Roger Eugene Ailes

Článek

Oficiálně vede Trumpovu kampaň Stephen Bannon (62), avšak klíčovou postavou se stal Ailes, shodují se americká média. Časopis The New Yorker ho označil za „magnátova ideologického kmotra“. „Jedině on dokáže Trumpa zkrotit, pouze jemu naslouchá,“ dodal New Yorker.

„Stojí velmi blízko sebe,“ říká Gabriel Sherman (41), Ailesův životopisec. Proslýchá se, že plán B pro případ, kdyby to v listopadu s Bílým domem nevyšlo, zní: Ailes založí novou televizi s novou klíčovou postavou – Trumpem.

„Já jsem poradce“

Legendárním se stal Ailesův vstup do politiky. V roce 1968 rozmlouval s Richardem Nixonem, který se se chystal znovu kandidovat. „Potřebujete mediálního poradce,“ řekl mu Ailes. „Co to je?“ zeptal se Nixon. „To jsem já,“ neváhal s odpovědí Ailes.

Muž z Ohia
Roger Eugene Ailes se narodil v roce 1940 v Ohiu
Vystudoval Ohijskou univerzitu
V roce 1968 si ho najal prezidentský kandidát Richard Nixon
Řízení televize CNBC převzal v roce 1993 a přivedl ji k zisku
O tři roky později založil pro mediálního magnáta Ruperta Murdocha televizi Fox News
V červenci 2016 musel stanici opustit po žalobách zaměstnankyň kvůli sexuálnímu obtěžování

Nixon vyhrál volby – i díky Ailesovi. Později radil prezidentům Ronaldu Reaganovi († 93), jeho nástupci George Bushovi (92) a newyorskému starostovi Rudolphu Giulianmu  (72).

Stanici Fox News, která patří do mediálního impéria 21st Century Fox a která se stala nástrojem republikánské pravice, řídil takřka dvacet let.

Ruský rozvědčík pravou rukou

Jeho pád začal počátkem července, kdy na něj někdejší moderátorka Gretchen Carlsonová (50) podala žalobu kvůli údajnému sexuálnímu obtěžování. V ní uvádí, že Ailes soustavně ničil její kariéru, protože odmítla jeho sexuální nabídky.

Postupně vyplouvala na povrch další svědectví – jedné kameramance nabízel o tisíc dolarů vyšší plat, a to za pravidelný sex. Při vstupních pohovorech mu uchazečky musely ukazovat svá pozadí a moderátorky nesměly nosit nic jiného než minisukně.

Nejde o jedinou kontroverzní postavu v Trumpově týmu. Minulost dohnala také jednoho z nejbližších spolupracovníků Paula Manaforta (67), který musel odstoupit z funkce Trumpova hlavního volebního manažera. Jeho problémem byl ruský občan Konstantin Kilimnik (46), údajně těsně spojený s Kremlem. Podle rozhlasu Radio Svoboda působil v minulosti jako příslušník ruské vojenské rozvědky. S Manaforetem spolupracoval od roku 2005, kdy americký lobbista pracoval na žádost ukrajinského oligarchy Rinata Achmetova (49) pro exprezidenta Viktora Janukovyče (66).

Z tlumočníka šéfem

Nejprve působil jako tlumočník a později se stal faktickým šéfem jeho kanceláře v Kyjevě. Přes Manaforta prý Kilimnik měl přístup k důvěrným dokumentům volebního štábu a také k vlivným americkým politikům. List The Financial Times napsal, že „jde o velmi vážný problém“. V odpovědi na dotaz, zda sloužil u ruské rozvědky, odpověděl vyhýbavě: „Stal jsem se drobnou obětí americké politické hry, která nemá nic společného s Ukrajinou.“

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Symbolem Republikánské strany je slon. Organizace v některých státech však používají orla.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump

Kilimnik je absolventem Ústavu vojenského tlumočení v Moskvě, který v sovětských časech spadal pod správu Výboru státní bezpečnosti (KGB) a Státní výzvědné služby (GRU). Mluví plynně anglicky a švédsky a minulost údajně nijak netají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám