Hlavní obsah

Obstrukce mohou zabránit vypsání nových prezidentských voleb ve Venezuele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelská opozice bude moci učinit další krok pro vypsání referenda o odvolání prezidenta Nicoláse Madura. Oznámila to v úterý předsedkyně Ústřední volební rady (CNE). Říjnový termín ale vyvolává obavy, že se nepodaří plebiscit uskutečnit do 10. ledna, což by znamenalo, že by se nové volby už nekonaly a socialisté by si post hlavy státu udrželi.

Foto: Marco Bello, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

„Pokud budou splněny všechny požadavky, sběr podpisů se uskuteční na konci měsíce října,” řekla na podle listu El Universal šéfka Ústřední volební rady Tibisay Lucenová. Zmíněnými požadavky, které by mohly uskutečnění dalšího kroku vedoucího k referendu ještě pozdržet, mohou být potenciální nedostatky v podpisech z první fáze celého procesu. V ní měla opozice shromáždit podpisy jednoho procenta voličů ve všech 24 státech země. CNE platnost kroku po dlouhém přezkoumávání začátkem srpna uznala, Lucenová však vyzvala Madurovi nakloněnou justici, aby přezkoumala podezření, že některé z podpisů jsou falešné.

Venezuelská opozice viní prezidenta Madura i volební komisi ze zdržování celé procedury. Petiční archy totiž odevzdala ke kontrole již v květnu.

Pokud vše proběhne bez problémů, bude mít na konci října opozice tři dny na to, aby sesbírala podpisy 20 procent voličů, tedy necelých čtyř miliónů lidí. Jestliže se jim to povede, referendum bude muset být vypsáno do 90 dnů, uvedla Lucenová.

Tato lhůta dává socialistům velkou šanci na to, že se plebiscit uskuteční až po 10. lednu příštího roku, což by jejich zástupci umožnilo udržet se u moci i nadále. Madurův řádný mandát totiž skončí 10. ledna 2019. Pokud voliči na základě hlasování v referendu prezidenta odvolají z úřadu méně než dva roky před koncem funkčního období, nastoupí na jeho místo viceprezident, kterým je v současnosti socialista Aristóbulo Istúriz.

Reklama

Výběr článků

Načítám