Hlavní obsah

USA požadují po Číně, aby propustila čtyři disidenty

Washington

Spojené státy vyzvaly Činu, aby z vězení propustila čtyři přední obhájce lidských práv, které soudy minulý týden poslaly do vězení za „podvratnou činnost”. V úterý to uvedla agentura Reuters.

Foto: Jason Lee, Reuters

Čínský policista před sídlem parlamentu v Pekingu

Článek

„Vyzýváme čínské úřady, aby propustily právníky a obhájce lidských práv, kteří jsou vězněni nebo ve vazbě včetně těch již odsouzených,” uvedla v pondělí mluvčí amerického ministerstva zahraničí Elizabeth Trudeauová.

Minulý týden Čína odsoudila čtyři významné bojovníky za lidská práva, právníky Čou Š'-fenga a Kou Chung-kua a aktivisty Chu Š'-kena a Čaj Jen-mina.

Čou Š'-feng je zakladatel a bývalý ředitel pekingské právnické firmy Feng-žuej, která se zabývá politicky citlivými případy. Hájí především disidentské intelektuály, členy zakázaných náboženských skupin a oběti sexuálního násilí. Čou Š'-feng dostal minulý týden u soudu sedm let vězení.

Odsouzení právníci a aktivisté patří ke zhruba dvěma stovkám obětí rozsáhlé vlny zatýkání, která proběhla loni v celé Číně. Akce byla namířena především právě proti advokátní kanceláři Feng-žuej.

„Více než desítka právníků a aktivistů zadržených kolem 9. července loňského roku včetně Li Che-pchinga zůstává ve vazbě, aniž by měla možnost kontaktu se svou rodinou či právním zástupcem podle své volby,” uvedlo americké ministerstvo zahraničí  s tím, že požaduje  ukončení jejich stíhání, aby mohli dál vykonávat svou práci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám