Hlavní obsah

Clintonová přijala kandidaturu a zaútočila na Trumpa

Filadelfie
Aktualizováno

Kandidátka na americkou prezidentku Hillary Clintonová na sjezdu demokratů zdůraznila, že Amerika, čelící problémům doma i v cizině, potřebuje pevné vedení a kolektivního ducha, zatímco její republikánský soupeř Donald Trump podle ní jen šíří strach z budoucnosti a snaží se Američany rozdělit.

Foto: Mike Segar, Reuters

Hillary Clintonová s manželem Billem

Článek

Clintonová (68) se na sjezdu ve Filadelfii stala jako první žena v amerických dějinách prezidentskou kandidátkou velké politické strany.

"Amerika potřebuje každého z vás," řekla Hillary Clintonová na sjezdu demokratů v projevu, ve kterém přijala svou nominaci na americkou prezidentku "s odhodláním a bezmeznou důvěrou" v Ameriku. "Budu prezidentkou demokratů, republikánů i nezávislých," slíbila a zdůraznila, že "společně budeme silnější".

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hillary Clintonová s kandidátem na viceprezidentem Timem Kainem

Ucházela se tak i o přívržence svého poraženého soupeře o demokratickou nominaci Bernieho Sanderse, který ji na sněmu podpořil, podobně jako prezident Barack Obama, viceprezident Joe Biden, první dáma Michelle Obamová a další řečníci.

Nebude stavět zeď

Spojené státy se podle Clintonové nacházejí v "okamžiku pravdy" a mají co do činění s "odhodlanými nepřáteli, kteří musí být poraženi". "Nebude to snadné, ale věřte mi, že vyhrajeme," řekla.

Za svou prioritu označila vytváření nových pracovních míst. "Nebudeme stavět zeď. Místo ní vybudujeme ekonomiku, v níž ti, kteří touží po dobře placené práci, ji najdou," řekla v narážce na Trumpův plán oddělit USA od Mexika zdí.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Hillary Clintonová s dcerou Chelsea

Její projev, kterým sjezd vyvrcholil a který agentura Reuters označila za nejvýznamnější v pětadvacetileté dráze političky, delegáti mnohokrát přerušovali potleskem i skandováním "Hillary, Hillary!".

Bývalou první dámu a ministryni zahraničí uvedla na scénu její dcera Chelsea jako "mou matku a mou hrdinku". Ještě dříve ze stejné scény zazpívala Kate Perryová.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Hillary Clintonová a Tim Kaine

Trumpova kritika

Kritika protikandidáta Clintonové Donalda Trumpa na sebe nenechala dlouho čekat. Krátce po jejím nočním projevu na Twitteru zveřejnil vzkaz, ve kterém prohlásil, že Clintonová nemá pro to, aby se postavila do čela USA, žádné předpoklady  a nikdo nemá horší úsudek než ona.

Nikdo nemá horší úsudek než Hillary Clintonová. Korupce a zkáza ji provází, kamkoli vstoupí.

"Představou Hillary je svět bez hranic, kde pracující lidé nemají žádný vliv, žádná pracovní místa, žádnou bezpečnost," napsal Trump s tím, že Clintonová nikdy nepřistoupí k reformě Wall Streetu, finančního centra země. "Wall Street ji vlastní," dodal.

Clintonovou podle miliardáře všude, kam vstoupí, provází korupce a zkáza. "Její války na Blízkém východě rozpoutaly ničení, terorismus a šíření Islámského státu do celého světa," je přesvědčený Trump. "Náš způsob života je ohrožen radikálním islámem a Hillary Clintonová se ani nepřinutí, aby tato slova vyslovila," dodal.

Reklama

Související články

Clintonová je kandidátkou na prezidentku USA

Hillary Clintonová (68) se v noci středu na sjezdu demokratů ve Filadelfii stala jako první žena v amerických dějinách prezidentskou kandidátkou velké...

Výběr článků

Načítám