Hlavní obsah

Američtí policisté zabili postřeleného chlapce, protože na zemi nedal ruce nad hlavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fresno

Spojené státy čelí protestům kvůli tomu, že policisté opět zabili černochy v době, kdy nepředstavovali žádné nebezpečí. Stejně však postupovali 25. června v kalifornském Fresnu vůči bělošskému řidiči pick-upu, který neuposlechl hned jejich rozkazů. A když po dvou zásazích ležel devatenáctiletý Dylan Noble na zemi a nedal ruce za hlavu, zabili ho.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTAŘE: Policisté z Fresna zastřelili při silniční kontrole neozbrojeného bělošského mladíkaVideo: Reuters

 
Článek

Rodiče Nobleho chtějí žalovat policii, že jednala neadekvátně, když střílela do ležícího, ještě živého muže. Policejní šéf Jerry Dyer proto nechal zveřejnit záběry z přilbové kamery, které mají rozhodnout, zda policisté jednali adekvátně.

Ve středu ale ještě neřekl, zda dvojice policistů musela použít zbraň: „Pro dnešek ještě nemám odpověď.“

V inkriminovaný den dostala policie hlášení, že se ve městě pohybuje muž s puškou. Na místo vyrazila hlídka. Její pozornost upoutal černý pick-up, který se hvízdáním gum zabočil na silnici a uháněl vpřed. Hlídka měla podezření, že by za volantem mohl být muž s puškou.

Foto: ČTK/AP

Policista ve Fresnu míří na muže ležícího na zemi, kde ho zastřelí.

Když řidič pick-upu na základě znamení, aby zastavil, zabočil k pumpě a zabrzdil, policisté vystoupili a šli za ním. Vystrčil ruku z okýnka, ale policisté požadovali, aby dal ven obě ruce. Protože neplnil rozkazy policistů, hlídka se přibližovala k pick-upu. V tu chvíli Noble vystoupil. Policista na něj křičel, že mu neřekl, aby vystoupil. Noble si sedl zpátky za volant. Dveře nechal otevřené.

„Ukažte nám ruce,“ opakoval jeden z policistů. Noble proto vystoupil a šel pryč od hlídky. Ti mu řekli, aby si lehl. To neudělal, místo toho se otočil.

Protože Noble měl zvednutou jen levou ruku a pravou měl za zády, policisté se ho zeptali: „Co to držíte v ruce?“ Současně ho varovali, že budou střílet. Noble šel dál k hlídce. Opět mu řekli, aby si lehl na zem. Noble to neučinil a jen podotkl, že nenávidí svůj život. Policista sloužící dvacet let po něm dvakrát vystřelil. Noble se zhroutil a převrátil se na záda. Protože nedal ruce za hlavu a zdálo se mu, že něco loví u opasku, opět vystřelil. Protože měl pořád ruce u opasku, po 14 sekundách vypálil i další policista, rezervista.

Noble neměl u sebe žádnou zbraň, ale krabičku z průhledného plastiku o velikosti deset krát deset centimetrů s modelovací hlínou.

Reklama

Výběr článků

Načítám