Hlavní obsah

Obama uctil památku policistů zabitých v Dallasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dallas
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama se v Dallasu zúčastnil piety za zastřelené policisty. Ty minulý týden zabil Micah Johnson během demonstrace proti policejnímu násilí. Obama v projevu řekl, že Američané nesmějí podlehnout beznaději.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Americký prezident Barack Obama během projevu na pietním aktu v dallasu

Článek

Prezident ve svém proslovu ocenil práci policie, naslouchat je podle něj ale třeba i lidem, kteří se účastní demonstrací proti policejnímu násilí vůči menšinám.

„Lidi, kteří protestují proti policejnímu násilí vůči menšinám, nelze jednoduše odsoudit jako potížisty,” řekl Obama. Vztahy mezi příslušníky různých ras v USA se za jeho života sice výrazně zlepšily, žádný jedinec ani instituce ale podle něj nejsou imunní vůči rasovým předsudkům.

Rozdělení americké společnosti ale podle Obamy není zdaleka tak velké, jak by události posledních dnů mohly naznačovat.

V proslovu prezident ocenil také práci policie. "V okamžiku, kdy si obléknou uniformu, odpověděli ano na otázku, jestli dají v sázku vlastní život," řekl.

S Obamou a jeho manželkou Michelle do Dallasu přiletěl i viceprezident Joe Biden s chotí Jill, texaský senátor a neúspěšný uchazeč o republikánskou nominaci do boje o křeslo v Bílém domě Ted Cruz a šéfka demokratických poslanců Nancy Pelosiová.

Pět židlí ozdobených americkou vlajkou a policejní čepicí zůstalo po celou dobu ceremonie prázdných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svědek natočil vraždu policisty v DallasuVideo: AP

Střelbě Micaha Johnsona minulý čtvrtek podlehlo pět policistů, dalších devět lidí včetně sedmi policistů utrpělo zranění. Johnsona policie během následné akce zabila pomocí robota s výbušninou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám