Hlavní obsah

Vrah policistů v Texasu sloužil v Afghánistánu, svědek natočil, jak chladnokrevně střílí

Dallas
Aktualizováno

Muž, který v Dallasu střílel po policistech, byl 25letý Micah X. Johnson. Neměl žádný záznam v trestním rejstříku a není známo, že by byl napojen na nějakou radikální organizaci. Jeho motiv byl zřejmě rasový. Zabíjet chtěl podle svých slov především bílé policisty. Agentura AP zveřejnila záznam jeho řádění, který natočil jeden ze svědků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svědek natočil vraždu policisty v DallasuVideo: AP

 
Článek

Bilance útoku je pět mrtvých policistů a devět raněných osob, z toho dva civilisté. Zatím není jasné, kolik odstřelovačů se do útoku zapojilo.

Americká armáda uvedla, že Johnson šest let do loňského dubna sloužil v armádě a dosáhl hodnosti vojína první třídy (četař v české armádě), umístěn byl u ženijní brigády v Texasu. Od listopadu 2013 do července 2014 byl nasazen v Afghánistánu.

V několikahodinovém rozhovoru s policejním vyjednavačem střelec mimo jiné uvedl, že je naštvaný policejním násilím vůči příslušníkům černošské komunity v USA, a chce proto zabíjet bělochy, hlavně příslušníky policie.

Zneškodnil ho robot. Zda byli další, není jasné

Po neúspěšném vyjednávání se policie rozhodla muže, který se zabarikádoval v garážích, zneškodnit a vyslala proti němu policejního robota s trhavinou, po jejímž výbuchu útočník zahynul.

"Neviděli jsme žádné jiné řešení, než použít robota s náloží," řekl Brown s tím, že jakýkoli jiný postup by zasahující policisty ohrozil.

Foto: Smiley N. Pool/The Dallas Morning News, ČTK/AP

Policista v Dallasu během přestřelky s Johnsonem

Přesný počet podezřelých Brown uvést odmítl. Není tak jasné, zda zabitý střelec byl jediným pachatelem, jak sám tvrdil. Zpočátku se hovořilo přinejmenším o dvou odstřelovačích, později média informovala o nejméně jednom útočníkovi.

"Najdeme vás a přivedeme k odpovědnosti," obrátil se policejní šéf k možným komplicům zabitého střelce.

Terčem bílí policisté

Johnson podle listu bydlel v okolí Dallasu a na jeho předměstí Mesquite žijí jeho příbuzní. Ti podle sdělení jednoho z policistů s vyšetřovateli spolupracují.

Johnson tvrdil, že mstí Afroameričany zastřelené při policejních akcích. Zaútočil během poklidné demonstrace proti policejnímu násilí. Podle Browna byl Johnson naštvaný a prohlásil, že jeho terčem jsou běloši.

Johnson také vyhrožoval, že v okolí nastražil výbušniny, ale žádné se nenašly.

Jeho čin odsoudily nejen úřady, ale i organizace Black Lives Matter, která upozorňuje na případ usmrcení černochů při policejních zásazích, a rodina Altona Sterlinga, jedné ze dvou obětí z tohoto týdny, jehož zastřelila policie v úterý v Louisianě.

Další případy střelby

Po masakru v Dallasu v pátek policie ohlásila dva případy střelby na policisty ve státě Georgia - jeden na předměstí Atlanty a druhý na jihu ve Valdostě. Informace o zraněných prozatím nejsou, uvedla ČTK.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám