Hlavní obsah

Brazilci při olympijském ceremoniálu zastřelili jaguára, maskota reprezentace

Manaus
Aktualizováno

Letní olympijské hry v Brazílii ještě nezačaly, pořadatelé už ale mají na kontě první malér. Slavnostní ceremoniál manipulace s olympijským ohněm na vojenské základně ve městě Manaus se pořadatelé rozhodli zpestřit přítomností živého jaguára, kterého účast stála život.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jaguár na olympijském ceremoniálu v BrazíliiVideo: Reuters

 
Článek

Rozrušená šelma se totiž vymkla kontrole a jeden z přihlížejících vojáků ji raději zastřelil. Právě jaguár přitom bude na olympiádě maskotem brazilského národního týmu.

Jaguár se vymanil ze řetězů a krotitelé se ho nejprve pokusili uspat, než však omamná látka zabrala, zamířila si šelma k jednomu z vojáků, který se zachoval podle toho, k čemu byl vycvičen.

„Kdy už lidé přestanou mít zvrácenou potřebu dokazovat si svou sílu drezírováním a předváděním divokých zvířat?“ cituje agentura Reuters z reakce organizace pro ochranu zvířat Animal Freedom Union.

Foto: Reuters

Šelmu účas na slavnosti rozrušila a nakonec i stála život.

Brazilští pořadatelé už uznali svou chybu a omluvili se.

„Pochybili jsme v tom, že jsme dopustili, aby byla olympijská pochodeň, symbol míru a jednoty, předváděna vedle spoutaného divokého zvířete. Je to proti našemu přesvědčení i našim hodnotám,“ přiznal podle agentury Reuters místní olympijský výbor.

„Zaručujeme, že v Riu 2016 už k žádným takovým incidentům nedojde,“ slíbili Brazilci.

Zbytečná smrt jaguára je o to smutnější, že je tato kočkovitá šelma, která se volně vyskytuje výhradně v Americe, již téměř vyhubena.

„Jaguáři byli prakticky vyhubeni ve značné části sušších oblastí Severní Ameriky, stejně jako v severní Brazílii, argentinské pampě a Uruguayi,“ konstatoval podle deníku The Washington Post Mezinárodní svaz pro ochranu přírody. Dnes se jaguáři vyskytují jen na 46 procentech původně obývaného území.

Foto: Reuters

Začátek ceremoniálu ještě probíhal podle plánu.

Reklama

Související články

Hry v Riu vyvolají pandemii, varoval imunolog

Necelých sto dní před zahajovacím ceremoniálem letních olympijských her v Riu de Janeiru čelí Brazílie nebývale velkému množství problémů a krizí. Patří k nim...

Olympiáda nahrává počítačovým pirátům

Už za dva měsíce odstartují letní olympijské hry v Riu de Janeiru. Právě nedočkaví sportovní fanoušci by se ale měli mít na pozoru, protože na ně na internetu...

Výběr článků

Načítám