Hlavní obsah

Unijní námořnictvo ve Středomoří s většími pravomocemi. Bude moct použít sílu

– New York • Aktualizováno

Rada bezpečnosti OSN v úterý povolila námořní misi Evropské unie ve Středozemním moři, aby dohlížela na dodržování zákazu dovozu zbraní do Libye, a to i za použití síly. Cílem je podle zahraničních agentur pomoci libyjské vládě národní jednoty v jejím boji proti džihádistům.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Loď italského námořnictva Francesco Mimbelli připlouvá ke člunu s uprchlíky. Ilustrační snímek

Článek

Na návrh EU se tak rozšířil mandát její operace Sophia, která od loňského října umožňuje vojenským lodím zemí unie ve Středozemním moři zastavovat i zabavovat plavidla, která se využívají k převážení migrantů ze severní Afriky do Evropy.

Nyní mohou zastavovat a prohlížet i lodě podezřelé z přepravy zbraní či jiného vojenského materiálu.

Většina zbraní, které se dostávají do Libye, nejsou pro právoplatnou vládu, jejíž síly usilují o vyhnání bojovníků organizace Islámský stát (IS) z území, která džihádisté v Libyi obsadili. Zbraně jdou nyní především do rukou různých ozbrojených skupin a milicí, jejichž působení destabilizuje situaci v zemi.

Francouzský velvyslanec při OSN François Delattre, jehož země spolu s Británií rezoluci vypracovala, věří, že jednomyslně schválené rozšíření mandátu unijní vojenské operace Sophia posílí vládu národní jednoty, zlepší boj proti IS v oblasti a zmenší nestabilitu v Libyi.

Libye prochází vleklou politickou a bezpečnostní krizí od revolučního roku 2011, kdy byl svržen dlouholetý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí.

Západní státy doufají, že nová vláda národní jednoty spojí množství ozbrojených frakcí a zaměří se na boj proti IS. Vláda funguje od března a západní země jí nabídly, že zajistí jejím jednotkám výcvik, pokud o to libyjský kabinet požádá.

Reklama

Výběr článků

Načítám