Hlavní obsah

V počítačové síti amerických demokratů se zabydleli ruští hackeři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Ruští vládní hackeři pronikli do počítačové vnitřní sítě vedení americké Demokratické strany, kde získali přístup do celé databáze o republikánském prezidentském kandidátovi Donaldu Trumpovi. E-maily mohli číst celý rok. V úterý to uvedl list The Washington Post s odvoláním na představitele strany a bezpečnostní experty, kteří měli na starosti řešit průnik.

Foto: 123rf.com

Ilustrační foto

Článek

Podle stranických bezpečnostních expertů po průniku do sítě mohli číst také veškeré e-maily a vzkazy na vnitřní chatovací síti.

Někteří hackeři měli přístup do vnitřní sítě vedení Demokratické strany po celý rok, ale všichni byli vytlačeni o víkendu při velkém čištění počítačů. Identifikovány byly dvě hackerské skupiny, které útočily nezávisle na sobě, napsal The Washington Post. Jedna akce byla zřejmě dílem ruské kontrarozvědky FSB, druhá ruské vojenské rozvědky GRU.

Vedení strany uvedlo, že neunikla žádná z finančních informací o peněžních darech ani osobní údaje. To podle něj naznačuje, že průnik měl špionážní cíle a nešlo o běžné kriminálníky.

To, kam až hackeři pronikli, potvrzuje schopnosti ruských vládních hackerů a ukazuje, zájem Moskvy porozumět dění v USA, znát předem slabiny budoucího prezidenta.

Sofistikovaný útok

Shawn Henry, prezident společnosti CrowdStrike, která měla za úkol napadení řešit, uvedl, že pro civilní organizaci je velmi obtížné čelit takto sofistikovanému útoku. Přitom naznačil, kdo za ním stál.

„Prací každé zahraniční tajné služby je sbírat zpravodajské informace proti svým nepřátelům,“ uvedl Henry.

Identifikovány byly dvě hackerské skupiny, které útočily nezávisle na sobě. Jedna akce byla zřejmě dílem ruské kontrarozvědky FSB, druhá ruské vojenské rozvědky GRU.

Ruské dementi

I když se útok připisuje ruským vládním hackerům, ruská ambasáda, uvedla, že o ničem neví. I mluvčí prezidenta Vladimira Putina americká obvinění odmítl.

"Zcela vylučuji, že by ruská vláda nebo vládní úřady byly do tohoto zapleteny," řekl novinářům mluvčí Dmitrij Peskov.

Putinův internetový poradce German Klimenko agentuře RIA Novosti řekl, že americká obvinění mohou být pokusem ospravedlnit "intrikami nepřátel" slabou ochranu počítačových systémů.

Vedení demokratů ale bylo jen jedním z terčů. Ruští hackeři podle WP též napadli sítě obou vítězů primárek Hillary Clintonové a Donalda Trumpa i sítě některých akčních výborů republikánů. Detaily o těchto útocích ale podle listu nejsou k dispozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám