Hlavní obsah

Brazilský ministr pro boj proti korupci brzdil vyšetřování korupce

Brasília

Brazilský ministr pro transparentnost Fabiano Silveira odpovídající za boj proti korupci rezignoval poté, co na veřejnost pronikla nahrávka, na níž se snaží zbrzdit vyšetřování korupční aféry kolem státní ropné společnosti Petrobras. Je to již druhý člen nové vlády prozatímního prezidenta Michela Temera, který odstoupil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zaměstnanci na protest proti Silveirovi čistí ministerstvo pro transparentnostVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury Reuters oznámil Silveira v pondělí svou rezignaci Temerovi v dopise.

Předcházelo jí zveřejnění nahrávky odvysílané v neděli televizí TV Globo, na níž Silveira kritizuje prokurátory v kauze Petrobras a radí obviněnému předsedovi Senátu Renanu Calheirosovi, jak se nejlépe hájit.

Po odvysílání záznamu tajně pořízeném jedním z bývalých ropných bossů, stíhaným v téže kauze, se proti Silveirovi vzedmula vlna odporu z řad zaměstnanců ministerstva, kteří proti němu v pondělí demonstrovali s košťaty v rukou, s nimiž úřad symbolicky čistili od korupce.

Stejná nahrávka již stála o týden dříve post ministra plánování Romera Jucá, který byl dalším z klíčových členů Temerovy vlády.

Sám Temer, který byl potrestán pokutou za nepovoleně vysoké dary pro předvolební kampaň, od nástupu do prezidentské funkce čelí prakticky denně protestům v ulicích. Mnohým se nelíbí pravicový kurz nové vlády a také fakt, že v kabinetu neusedly žádné ženy. Temer je kritizován také za to, že se někdejšího spojence sesazené exprezidentky Dilmy Rousseffové změnil v jejího soka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám