Hlavní obsah

Trump má nominaci jistou, po porážce v Indianě Cruz odstoupil

Aktualizováno

Texaský senátor Ted Cruz v úterý místního času odstoupil z boje o republikánskou prezidentskou nominaci poté, co prohrál s Donaldem Trumpem v primárkách v Indianě. Cruz podle průběžných výsledků po sečtení více než 80 procent získal necelých 38 procent hlasů, kdežto Trumpa volilo přes 53 procent voličů. To newyorskému miliardáři prakticky zaručilo stranickou nominaci.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Donald Trump hovoří k příznivcům v New Yorku po vítězství v Indianě.

Článek

„Společně jsme v souboji v Indianě nechali vše. Dali jsme do toho všechno, co jsme mohli. Voliči ale rozhodli jinak, a tak s těžkým srdcem, ale s nezměrným optimismem pro vzdálenou budoucnost našeho národa, končíme naší kampaň,” pronesl ke svým příznivcům Cruz, po jehož boku stála manželka Heidi.

Ještě před volbami přitom nasadil nejtěžší kalibry, kdy Trumpa označil za narcistního patologického lháře, který nerozlišuje mezi pravdou a lží: „Je hrdý na to, že je sériový sukničkář, popisuje své bitvy s pohlavními nemocemi jako vlastní osobní Vietnam.” Narážel na letité Trumpovo vystoupení v pořadu The Howard Stern Show. Trump zase vytáhl na otce Cruze, že byl spojován s vrahem Kennedyho Lee Harveyem Oswaldem, objevili se prý na společné fotografii ze srpna 1963. [celá zpráva]

Trump po rezignaci svého úhlavního soka, kterého vytrvale označoval přídomkem „Prolhaný Ted”, zvolil méně agresivní, smířlivější tón než obvykle. „Ted Cruz – nevím, jestli mě má rád, nebo ne – ale je to po čertech těžký konkurent, chytrý tvrdý chlapík,” prohlásil Trump s tím, že politicky mladého senátora čeká ještě velká budoucnost. Republikánským voličům zároveň slíbil, že v listopadových volbách pro stranu po osmi letech opět získá Bílý dům: „Učiníme Ameriku opět velkou.”

Rovnou se pustil do své pravděpodobné soupeřky: "Půjdeme po Hillary Clintonové. Nebude skvělou prezidentkou, nebude dobrou prezidentkou, bude chabou prezidentkou. Nerozumí obchodu.”

Foto: Darron Cummings, ČTK/AP

Ted Cruz se svou ženou po boku oznamuje konec kampaně

Trump podle agentury AP získal nejméně 51 z 57 delegátů, o něž republikáni hráli, o dalších šesti se rozhodne ve sčítání zbylých dvou okrsků.

Výsledky republikánů v primárkách v Indianě
procenta hlasů (počet dosud přidělených delegátů)
TrumpCruzKasichpočet delegátů ve státěsečteno hlasů
53,3 (51)36,6 (0)7,6  (0)5798 %

K počtu 1237 delegátů zajišťujícímu Trumpovi automatickou nominaci mu podle propočtů agentury AP po indianském triumfu chybí 190 delegátských hlasů. Jediným soupeřem, který ještě oficiálně nevzdal souboj v primárkách, je guvernér Ohia John Kasich, který však za Trumpem zaostává o téměř 900 delegátů a jeho šance na nominaci jsou prakticky nulové.

Počty dosud získaných delegátů u republikánů
Donald Trump1053
John Kasich156
Odstoupivší
Ted Cruz572
Marco Rubio167

Hlavní manažer republikánů  Reince Preibus v reakci na výsledky na Twitteru prohlásil, že se republikáni musí sjednotit za Trumpem do souboje o Bílý dům proti Hillary Clintonové, která je téměř jistou kandidátkou demokratů.

Clintonová těsně prohrála

Primárky demokratů v Indianě těsně vyhrál vermontský senátor Bernie Sanders. Levicový politik sice zvítězil a získal nejméně 43 delegátů, ale nesnížil velmi výrazný náskok Hillary Clintonové, která však stále zůstává pravděpodobnou celkovou vítězkou nominačního souboje. Clintonová získala z hlasování 38 delegátů, ale podpořilo ji i sedm superdelegátů, kteří nejsou vázáni výsledkem hlasování.

Výsledky demokratů v primárkách v Indianě
procenta hlasů (počet dosud přidělených delegátů)
ClintonováSanderspočet delegátů ve státěsečteno hlasů
47,5 (38)52,5 (43)9294 %

Sanders po oznámení průběžných výsledků odmítl připustit, že by byl souboj již rozhodnut. Očekává, že přijdou další vítězství a bude bojovat "do posledního vhozeného hlasu". Připustil však, že porazit Clintonovou bude velmi těžký úkol.

Na výraznou změnu poměrů v celkovém stavu demokratického klání jeho úterní výsledek nestačí. Clintonová podle CNN získala už 2217 hlasů z potřebných 2383. Sanders jich má o 774 méně. Musel by proto Clintonovou v Kalifornii i dalších zbývajících státech drtivě porazit a získat přes 84 procent delegátů, kteří budou ještě ve hře.

Počty dosud získaných delegátů u demokratů
jménocelkový početdelegáti z hlasování
Hillary Clintonová22171704
Bernie Sanders14431402

Sanders ale počítá s tím, že Clintonová nezíská takový počet vázaných delegátů, který by ji automaticky zaručili nominaci a bude muset spoléhat na podporu tzv. superdelegátů. Domnívá se, že na sjezdu by ještě mohlo dojít ke zvratu. Ve vázaných delegátech má Clintonová náskok jen 302 hlasů a je možné že v Kalifornii a Oregonu neuspěje. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Jim Bourg, Reuters

Donald Trump

Foto: Jim Young, Reuters

Ted Cruz je vítězem republikánských primárek v Iowě.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Hillary Clintonová

Reklama

Výběr článků

Načítám