Hlavní obsah

Do USA se po 65 letech z KLDR vracejí ostatky padlého Američana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Richmond

Do USA se vracejí ostatky Raymonda McMilliana, který během korejské války upadl do zajetí a v něm zemřel. Uvedla to ve čtvrtek televize Fox News a list Richmond Times Dispatch.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Stařešina vesnice Kim I-Čun s ostatky amerického válečného zajatce na hoře Rjongjon v okrese Ku-čang

Článek

Seržant McMillian, který sloužil jako zdravotník u druhé pěší divize, byl v roce 1951 označen za nezvěstného, když během ofenzívy severokorejských vojsk a Čínských lidových dobrovolníků upadl v bitvě u jihokorejského Hoengsongu do severokorejského zajetí. V únoru 1954 byl prohlášen za mrtvého, i když se nenašly jeho ostatky.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Severokorejci jdou vykopat ostatky amerického zajatce.

V roce 2007 se ale objevila šance, že by mohl být McMillianův osud potvrzen. Sestřenice Ronnie Ashbyová zjistila, že Bassettovo historické centrum pátrá po příbuzných McMilliana. V Severní Koreji se podařilo najít oblast, kde by mohly ležet ostatky na hoře Rjongjon. Ostatky byly vyzvednuty loni v prosinci a test DNA potvrdil 3. únoru 2016, že jde o skutečně o McMilliana.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Ostatky amerického vojáka McMilliana

„Byli jsme v sedmém nebi,“ uvedla McMillianova sestřenice Ronnie Ashbyová. „Byla to jedna z největších událostí mého života. Nikdy jsem neztratila naději a víru, že by ho mohli najít. Pamatuju si, jak mi máma četla dopis a říkala, že doufá, že se Raymond bude moci vrátit domů. Ale vrací se až 65 let poté, co ho zajali,“ dodala.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Stařešina vesnice Kim I-Čun s ostatky amerického válečného zajatce na koře Rjongjon v okrese Ku-čang.

Ostatky byly dopraveny do Greensboro v Severní Karolíně. Pohřeb se uskuteční v sobotu.

McMillian byl vyznamenán Purpurovým srdcem, což je nejstarší americké vojenské vyznamenání.

Reklama

Výběr článků

Načítám