Hlavní obsah

Zemřela bývalá první dáma USA Nancy Reaganová, bylo jí 94 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles
Aktualizováno

Ve věku 94 let v neděli zemřela bývalá první dáma Spojených států Nancy Reaganová. Uvedl to internetový portál TMZ.com s odkazem na její rodinu.

Foto: Pool, Reuters

Nancy Reaganová

Článek

Reaganová byla již delší dobu vážně nemocná, jako příčinu smrti TMZ označil selhání srdce.

Jako jeden z prvních vyjádřil pozůstalým soustrast americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle. "Nancy Reaganová kdysi napsala, že nic nemůže připravit na život v Bílém domě," uvedli Obamovi ve společném prohlášení. "Měla samozřejmě pravdu. Ale my jsme měli náskok, protože jsme měli štěstí, že jsme mohli těžit z jejího hrdého příkladu a jejich laskavých a šlechetných rad."

Soustrast vyjádřil i bývalý prezident George Bush mladší s manželkou a jeho rodiče George a Barbara Bushovi. Bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger ji označil za svoji hrdinku.

Nancy Reaganová byla herečkou, než se setkala se svým budoucím manželem Ronaldem Reaganem, jehož si vzala v roce 1952. Objevila se v 11 filmech, naposledy v roce 1956 ve snímku Hellcats of the Navy i se svým mužem. Měli dvě děti, Patricii Ann a Ronalda Prescotta.

Během let 1967-75, kdy byl její muž guvernérem Kalifornie, se zabývala péčí o válečné vysloužilce. Od 80. let minulého století se silně angažovala v protidrogové kampani. V roce 1988 na světě fungovalo 12 tisíc klubů s označením Just Say No (Prostě řekněte ne), které působily v oblasti drogové problematiky osvětově. Proti drogám vystupovala i poté, co její muž ve funkci prezidenta skončil.

Foto: Profimedia.cz

Nancy Reaganová s manželem Ronaldem

Jako první dáma USA, kterou se stala po manželově inauguraci v lednu 1981, si vysloužila i kritiku, například když během ekonomické recese počátkem 80. let utrácela velké množství peněz za restaurování Bílého domu v kennedyovském stylu.

Silně prosazovala zrušení omezení výzkumu kmenových buněk v rámci hledání léku na Alzheimerovu chorobu, kterou později trpěl její muž. Reagan byl americkým prezidentem do roku 1989, zemřel v roce 2004 po dlouhém boji s touto chorobou.

Reklama

Výběr článků

Načítám